Uzlet Energoprojekt industrije na Berzi, ojačali i indeksi – Bankar.rs
BERZASVE VESTI

Uzlet Energoprojekt industrije na Berzi, ojačali i indeksi

Investiciona aktivnost na Beogradskoj berzi je splasnula u petak, dok su BELEX indeksi zaključili trgovačku sedmicu s dobitkom kako na dnevnom, tako i na nedeljnom nivou. Ukupan promet na trgovanju iznosio je 4,4 miliona dinara (37,4 hiljade evra).

Indeks BELEX15 je porastao za 0,2 odsto na 691,54 poena, a u odnosu na prošlu nedelju je ojačao za 1,0 procenat.

BELEXlajn je na dnevnom nivou zabeležio rast za trećinu procenta na 1.523,05 poena, a na nedeljnom je u plusu od 0,7 posto.

Naftna industrija Srbije (NIS) ponovo je bila najatraktivnija akcija investitorima, i istrgovana je u iznosu od približno 1,7 miliona dinara, ali uz pad cene od 0,8 odsto na 700 dinara.

Preduzeće za projektovanje i inženjering industrijskih objekata, Energoprojekt industrija, prevodilo je dobitnike dana skočivši za 22,7 procenata na 2.700 dinara, uz realizaciju od nepunih 0,3 miliona dinara.

Valjaonica aluminijuma Impol Seval iz Sevojna je ostvarila promet od 0,2 miliona dinara po nepromenjenoj ceni od 3.000 dinara, dok je građevinar Energoprojekt holding ojačao za oko 0,2 odsto na 601 dinar, a istrgovan je u iznosu od 0,1 milion dinara.

Aerodrom “Nikola Tesla” je više nego nadoknadio pad od četvrtka, zaključivši trgovanje s dobitkom od 3,1 posto na nivou od 739 dinara, uz neveliku realizaciju.

Na MTP tržištu je vredan pomena promet Saobraćajnog, turističkog, uslužnog preduzeća “STUP Vršac” u iznosu od 1,6 miliona dinara, po ceni od 5.900 dinara, za 0,8 procenata višoj nego na prethodnoj trgovinskoj sesiji.

Strani investitori su u ukupnom prometu na tržištu akcija učestvovali s udelom od 21,2 odsto, pri čemu u kupovini sa 42,3 procenta, dok su se od prodaje uzdržali.

Državnim obveznicama danas nije trgovano.

Tags
Back to top button