Londonska berza otpušta 250 radnika – Bankar.rs
FOREXSVE VESTI

Londonska berza otpušta 250 radnika

London Stock Exchange Group (LSE) najavila je da će otpustiti 250 radnika kako bi uštedela na troškovima u sklopu priprema za izlazak Britanije iz Evropske unije.

Cilj je uštedeti 30 miliona funti godišnje, pri čemu u kompaniji ističu da uprkos tome neće ostvariti zacrtanu maržu temeljne dobiti za ovu godinu od oko 55 posto s obzirom na planiranu kapitalnu potrošnju. Otpuštanja će zahvatiti sve delove poslovanja, a fokusirće se na smanjeno udvostručavanje poslova, istakao je izvršni direktor David Schwimmer.

Svi delovi grupe, uključujući one za koje se procenjuje da će biti najteže pogođeni Brexitom, poput kliringa, i dalje dobro posluju, bez promena u tržišnoj poziciji, naglašava Schwimmer.

“Jako smo dobro pripremljeni za sve scenarije Brexita”, kazao je čelnik LSE-a novinarima.

“Očekujemo da će prilike za rast na međunarodnom nivou amortizirati eventualne nepovoljne trendove na tržištu u 2019.”, naglasio je Schwimmer.

Trgovinska platforma Turquoise podnela je zahtev za izdavanjem dozvole za otvaranje centra u Amsterdamu koji bi nakon Brexita trebao pružati usluge klijentima u Evropskoj uniji. Schwimmer očekuje da će nadležni regulatori uskoro odobriti njihov zahtev.

U slučaju da Britanija s EU postigne dogovor o tranzicionom razdoblju, deonicama čije su cene iskazane u evrima i dalje će se trgovati u Londonu, dodaje on.

Tags
Back to top button