Brnabić najavila jedinstvenu bazu lokalnih poreskih administracija – Bankar.rs
MAKROEKONOMIJASVE VESTI

Brnabić najavila jedinstvenu bazu lokalnih poreskih administracija

Premjerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je jedinstveni informacioni sistem lokalne poreske administracije omogućio građanima i privredi da jednostavno i brzo dođu do podataka o porezu na imovinu i podnesu prijavu za taj porez.

“Uspeli smo da za sedam meseci završimo izuzetno složenu reformu koja je omogućila da na jednom mestu imamo sve baze lokalnih poreskih administracija”, rekla je Brnabić na promociji tog informacionog sistema u Beogradu kojoj su prisustvovali i predstavnici svih lokalnih poreskih administracija iz Srbije.

Kako je objasnila, novim sistemom građanima je omogućeno da imaju stalni uvid u stanje poreza na imovinu i da bez čekanja na šalterima i gubljenja vremena preko interneta podnesu prijavu za utvrđivanje tog poreza, ali i da ga plate elektronski.

Taj sistem je, prema njenim rečima, značajan i za ljude u dijaspori koji će bilo gde iz sveta moći da plate porez.

“Za privredu je ovo elektronska usluga najvišeg kvaliteta”, istakla je Brnabić i dodala da će manje ljudi u kompanijama da se bavi administracijom, a više osnovnim delatnostima, čime će moći da povećaju konkurentnost.

Jedinstven informacioni sistem je, kako je navela, značajan i za državu jer će na jednom mestu, što do sada nije bio slučaj, imati sve podatke lokalnih poreskih administracija, tako da će država moći da pomogne lokalnim samoupravama savetima kako da bolje naplate poreze, kao i prati kako se odvija naplata poreza.

“Ovaj sistem će pozitivno uticati na povoljno poslovno okruženje ali i na plasman Srbije na Duing biznis listi Svetske banke”, rekla je ona i dodala da će indirektno doneti više investicija, radnih mesta i više novih kompanija.

Ministar finansija Siniša Mali istakao je da je jedinstveni informacioni sistem, koji je deo reforme Poreske uprave, pokazao koliko je Vladi Srbije bitna digitalizacija i koliko želi da u pravom smislu bude servis građana i privrede, koji će na ta način štedeti vreme i novac.

“Važno je da će na ovaj način i država kontrolisati lokalne samouprave koliko su uspešne u naplati poreza na imovnu, koji su njihovi izvori, odnosno osnovni prihodi”, rekao je Mali.

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić je rekao da jedinstveni informacioni sistem značajan jer će biti bolja naplata poreza na imovinu i lokalne samouprave će imati više novca za infrastrukturu.

Najavio da će iduće nedelje početi rasprava o Predlogu zakonu o centralnom registru stanovništva koji će omogućiti da se na jednom mestu saberu svi podaci o građanima iz 13 razlilčitih službenih evidencija koje se nalaze u različitim državnim institucijama.

Tags
Back to top button