Ulaskom u EU bićemo deo najveće zone slobodne trgovine – Bankar.rs
MAKROEKONOMIJASVE VESTI

Ulaskom u EU bićemo deo najveće zone slobodne trgovine

Sporazum o ekonomskoj saradnji EU i Japana, koji stvara najveću zonu slobodne trgovine, stupio je na snagu 1. februara, a šefica pregovaračkog tima za pristupanje Srbije Uniji Tanja Miščević kaže da će se on, uprkos tome što je to za Srbiju u ovom trenutku “naučna fantastika”, odnositi i na nas onog trenutka kada postanemo punopravna članica EU.

“To je, kaže, dobitna situacija za sve učesnike, a tako ćemo postati deo globalne trgovine”, rekla je Miščević na međunarodnoj konferenciji “Trgovinski odnosi EU i Japana: Šta Srbija može da nauči iz ovog partnerstva”, koji je organizovao Centar za međunarodne i bezbednosne poslove ISAC Fond sa Ambasadom Japana u Srbiji.

Kada je reč o ekonomskoj klimi u Srbiji, Miščević ističe važnost poglavlja 30 koje se odnosi na trgovinske odnose i trgovinsku politiku, poglavlja 5 koje se tiče javnih nabavki, poglavlja 7 – autorsko pravo, poglavlja 20 – preduzetništvo i idustrijska politika, kao i poglavlja koja se odnose na vladavinu prava koja će omogućiti pravnu sigurnost za investitore.

Napomenula je da je Srbija do sada otvorila 16 poglavlja, dva je privremeno zatvorila, čeka se odluka o još pet poglavlja koja su upućena Briselu, a plan je da se prezentuje i poglavlje 28 koje se odnosi na zaštitu potrošača i javno zdravlje za koje je zainteresovana duvanska industrija, među kojima i japanske duvanske kompanije u Srbiji.

EU i Japan čine trećinu globalnog BDP-a, a ambasador Japana pri EU Akira Kono kaže da Srbija napreduje u otvaranju poglavlja sa EU.

Govoreći o Sporazumu o ekonomskoj saradnji, on kaže da time Japan i EU šalju poruku kojom se promoviše slobodna i poštena trgovina, protiv protekcionizma na globalno nivou.

Sporazumom se, kaže, stvara najveće slobodno i pošteno svetsko tržište koje obuhvata oko 640 milion ljudi, pokriva 30 odsto svetskog BDP i skoro 40 odsto svetske trgovine.

Kono je naveo da sporazum uklanja barijere za slobodnu trgovinu i da će pomeriti BDP Japana za jedan odsto.

Zamenica šefa Delegacije EU u Srbiji Mateja Norčić Štamcar podsetila je da su Japan i EU prirodni partneri i dve velike ekonomije koje imaju dugoročnu saradnju kao veliki trgovinski partneri.

Govoreći o Srbiji i EU, Norčić Štamcar kaže da je 73 odsto stranih direktnih inevsticija u Srbiji iz EU, te da je Srbija u proteklih 20 godina od EU dobila više od četiri milijarde donacija i bespovratnih sredstava.

Tags
Back to top button