Rekordna dobit Atlantic Grupe – Bankar.rs
KOMPANIJESVE VESTI

Rekordna dobit Atlantic Grupe

Atlantic Grupa je u 2018. ostvarila rekordne prodajne rezultate na svim glavnim tržištima, ali i rekordnu tržišnu kapitalizaciju te najnižu zaduženost još od 2010, objavili su iz te kompanije, napominjući kako neto dobit nakon manjinskih interesa iznosi 244 miliona kuna.

Dobit pre kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) korigovana za jednokratne stavke iznosi 566 miliona kuna i veća je za 9,3 posto. Jednokratne stavke imale su negativan uticaj od 20 miliona kuna, dok je u godini ranije iskazana jednokratna dobit od 65 miliona kuna.

Atlantic Grupa je u 2018. ostvarila prihode od prodaje od 5,3 milijarde kuna, što u odnosu na prethodnu godinu predstavlja organski rast od 4,2 posto, dok je nominalni rast od 0,3 posto, kako navode, rezultat prošlogodišnje prodaje proizvodnje sportske prehrane belgijskom partneru i izostanka s time povezanih prihoda od uslužne proizvodnje, prenosi SEEbiz.

Na ukupan rast prihoda od prodaje, kako se ističe, najviše su uticala strateška poslovna područja Delikatesni namazi s rastom od 12,4 posto, Pića s rastom od 7,5 i Kafa s rastom od 3,5 posto. Kava se takođe s 21,4 posto udela i 1,12 milijardi kuna prihoda od prodaje ističe kao najveća pojedinačna kategorija u ukupnim prihodima.

Najznačajniji rast u distribucijskom poslovanju ostvarila su tržišta Hrvatske s rastom od 12,4 posto, Srbije s rastom od 5,3 posto, te Slovenija koja je “rasla” 4,1 posto.

U ukupnoj prodaji sopstveni brendovi čine 66,9 posto, brendovi principala u distribuciji 25,2 posto, a lanac Farmacia učestvuje sa 7,9 posto.

“Atlantic Grupa je 2018. godinu završila izuzetno uspešno, jednako sa aspekta ostvarenih poslovnih rezultata i po osvojenim priznanjima. Prošle godine smo kao prvi izdavalac uvršteni u Vodeće tržište Zagrebačke berze, dobili smo prvu nagradu za najbolje odnose s investitorima, ali i za najveći godišnji rast cene deonice od čak 34,5 posto, što se što reflektovalo u najvišem nivou tržišne kapitalizacije otkad se Atlanticovom deonicom trguje na Zagrebačkoj berzi”, istakao je predsednik Uprave Emil Tedeschi.

Naveo je i kako su u 2018. ostvareni istorijski najviši prihodi od prodaje na svim regionalnim tržištima, snažan novčani tok iz poslovnih aktivnosti omogućio je nastavak razduživanja, a značajan rast profitabilnosti pruža snažno uporište za budući rast, prenosi SEEbiz.

“U 2019. godinu ulazimo s čvrstom finansijskom pozicijom, najnižim obimom neto duga i EBITDA profitabilnosti još od akvizicije Droge Kolinske uz obim od 1,5 puta, i snažnim tržišnim udelima naših glavnih brendova. Nastavljamo s fokusom na ključne sopstvene brendove i jačanje distributivnog portfelja, kao i na razvoj različitih digitalnih rešenja u poslovanju“, kazao je Tedeschi.

Tags
Back to top button