Tjurdenjev: Važni projekti pred NIS-om – Bankar.rs
KOMPANIJESVE VESTI

Tjurdenjev: Važni projekti pred NIS-om

Kiril Tjurdenjev, generalni direktor NIS, rekao je da kompaniju očekuje realizacija velikih investicionih projekata i da je pred NIS-om “mnogo novog i interesantnog”.

On je u intervjuu za Radio-televiziju Srbije rekao da je glavni investicioni projekat kompanije dalja modernizacija Rafinerije u Pančevu, odnosno izgradnja postrojenja za duboku preradu, čiji je početak komercijalnog rada planiran za treći kvartal ove godine.

„Pre svega, realizacijom ovog projekta, Rafinerija nafte u Pančevu će postati jedna od najsavremenijih rafinerija u regionu. Povećaćemo dubinu prerade naftnih derivata na 99,2 odsto i povećati količine najkvalitetnijih benzina i dizela. Istovremeno ćemo prestati sa proizvodnjom manje prihvatljivog proizvoda, kao što je sumporni mazut. To je korist i sa ekološkog aspekta. Obogatićemo paletu proizvoda, jer ćemo započeti proizvodnju koksa koji se koristi u građevinskoj industriji. Tako ćemo moći da snabdevamo Srbiju proizvodom koji se sada uvozi“, rekao je Tjurdenjev.

On je još naveo da će NIS jačati svoje kapacitete za proizvodnju električne energije.

„Razvija se novi pravac u našoj kompaniji, reč je o elektrogeneraciji. Mi smo do sada pustili u rad 14 mini gasnih elektrana za proizvodnju električne i toplotne energije, ukupne snage oko 14 MW, i u taj program uloženo je oko 20 miliona evra. Zajedno sa našim partnerima iz “Gasprom energoholdinga” radimo na izgradnji Termoelektrane-toplane Pančevo, u neposrednoj blizini naše Rafinerije. Taj projekt će nam omogućiti sigurnost snabdevanja Rafinerije električnom i toplotnom energijom, dok će se određene količine struje prodavati na slobodnom tržištu“, rekao je generalni direktor NIS.

Tjurdenjev je zaključio da je u razvoj NIS-a od 2009. godine uloženo oko tri milijarde evra i da je kompanija, od kada je „Gasprom njeft“ postao većinski vlasnik doživela velike promene.

„U 2008. godini NIS je beležio gubitak u poslovanju, a posle kupovine kontrolnog paketa akcija, u saradnji sa srpskim akcionarima, počeo je aktivan rad na unapređenju rada kompanije. Sada je NIS jedna od najprofitabilnijih kompanija u Srbiji, sa paketom velikih investicionih projekata“, rekao je Tjurdenjev.

Tags
Back to top button