HBOR uveo novi program kreditiranja preduzetnika vredan 266 miliona kuna – Bankar.rs
INOSTRANE BANKESVE VESTI

HBOR uveo novi program kreditiranja preduzetnika vredan 266 miliona kuna

Nadzorni odbor Hrvatske banke za obnovu i razvoj (HBOR) na sednici održanoj u utorak doneo je odluku o novom programu za hrvatske preduzetnike “ESIF Krediti za energetsku efikasnost za preduzetnike”, a iznos sredstava za sprovođenje programa iz Evropskog fonda za regionalni razvoj dosežu 266 miliona kuna.

Od toga je 152 miliona kuna namenjeno za meru “Povećanje energetske efikasnosti i korištenja obnovljivih izvora energije u proizvodnim industrijama”, a preostalih 114 miliona kuna za meru “Povećanje energetske efikasnosti i korišćenja obnovljivih izvora energije u uslužnom sektoru”, saopštilo je Ministarstvo privrede, preduzetništva i razvoja na svojim internet stranicama, piše SEEbiz.

Cilj programa je smanjenje potrošnje isporučene energije proizvodne industrije i uslužnog sektora kroz sprovođenje mera energetske efikasnosti i mera za korišćenje obnovljivih izvora energije, a koje proizvodnim pogonima donose smanjenje potrošnje isporučene energije od minimalno 20 posto u odnosu na referentnu isporučenu energiju, odnosno u odnosu na potrošnju isporučene energije pre sprovođenja mera.

Za ta sredstva mogu se prijaviti svi mikro, mali, srednji i veliki privatni preduzetnici registrovani za obavljanje delatnosti iz područja proizvodne industrije, koja uključuje sve proizvodne i prerađivačke delatnosti, osim delatnosti proizvodnje i prerade hrane, pića i duvanskih proizvoda, te iz uslužnog sektora, što obuhvata turizam i trgovinu.

Ministarstvo je saopštilo i da je Upravni odbor HAMAG-BICRO-a na sednici održanoj 19. februara ove godine usvojio Nacionalni garantni program u okviru kojeg se izdaju garancije za pokriće dela glavnice kredita ili leasinga subjektima koji uspešno posluju.

Kako se navodi, cilj programa je podstaknuti aktivnosti finansijskih institucija, odnosno olakšati pristup finansiranju mikro, malih i srednjih subjekata koji ulažu u prihvatljive delatnosti.

Program tako obuhvata tri mere, a prva se odnosi na investicije, u okviru koje se izdaju garancije za kredite odobrene za finansiranje ulaganja u dugotrajnu materijalnu i nematerijalnu imovinu te kratkotrajnu imovinu, najviše 30 posto od iznosa kredita. Ukoliko je reč o izdavanju garancija putem leasinga moguće je podržati isključivo finansijski leasing, a učešće mora iznositi najmanje 20 posto, napominje se.

Druga mera se odnosi na obrtna sredstva, a u okviru nje izdaju se garancije za kredite za obrtna sredstva za finansiranje poslovnih aktivnosti i za refinansiranje. Garancije po kreditu za refinansiranje postojećih obaveza moguće je odobriti isključivo ukoliko je novi kredit odobren uz povoljnije uslove od postojećih i kod drugog kreditora, navodi se u objavi.

Treća mera obuhvata kupovinu poslovnih udela, a garancija se izdaje isključivo za kupovinu 100-postotnih vlasničkih udela u drugom privrednom subjektu po modelu: 30 posto ulaganja – equity, a 70 posto kredit, od čega garancijom može biti osigurano do 60 posto, odnosno do 80 posto glavnice kredita, u zavisnosti od statusa subjekta.

Tags
Back to top button