Četiri osobe koje bi mogle da zamene Maska na čelu Tesle – Bankar.rs
KOMPANIJESVE VESTI

Četiri osobe koje bi mogle da zamene Maska na čelu Tesle

Stvari su se napokon malo smirile u Tesli, na neki način. Nakon što je kompanija prošle godine isporučila oko 250.000 vozila, fokus je prebačen na rešavanje problema sa proizvodnjom Model 3 sedana i slanje vozila u Kinu.

Međutim, Elon Mask se zbog nekoliko tvitova vrlo brzo ponovo našao u problemima, a rezultat može da bude njegovo sankcionisanje ili potpuno uklanjanje sa pozicije izvršnog direktora. Ako se desi drugi scenario, četvoro ljudi bi moglo da preuzme njegovu poziciju.

Tehnički šef JB Straubel, koji je u Tesli od 2004. godine i mnogi ga smatraju najvažnijim zaposlenim u kompaniji posle Maska. Njegov glavni fokus su intenzivni inženjerski izazovi sa kojima se Tesla suočava, od baterija do superpunjača. Zbog toga je Strauber očigledan kandidat za glavnu poziciju u kompaniji, piše Telegraf.

Druga je predsednica i tehnička direktorka SpaseX-a Gvin Šotvel koja je na čellu druge kompanije Elona Maska i redovno se navodi kao jedan od kandidata koji bi mogao da mu pomogne, ili potpuno zameni. To je zato što Mask ima veliko poštovanje prema njoj, pogotovo što je iskusan menadžer koji nadgleda sve operacije SpaceX-a.

Još jedan kandidat je direktor i izvršni direktor kompanije Fisker Automotive, Toni Posavac. Mala je verovatnoća da će iskusni direktori iz tradicionalne automobilske industrije prihvatiti posao izvršnog direktora vizionarske kompanije kao što je Tesla, ali Posavac bi mogao da bude izuzetak. On je bio zaslužan za inovatvni hibrid Chevy Volt koji je koristio gas i struju, a predstavljen je 2010. Iako je već neko vreme povučen, Posavac definitivno zna kako da vodi inovativne projekte koji uključuju auotmobile na električni pogon i jako je dug zagovornik ove tehnologije.

Izvršni direktor Džon Krafcik takođe je potencijalni kandidat, ali to se verovatno neće desiti, iako je Krafcik jedan od najpoštovanijih i najiskusnijih vođa koje je auto industrija ikada stvorila. Kada ga je Google 2015. godine angažovao za poziciju izvršnog direktora projekta koji je tada bio poznat kao Google Car projekat, a kasnije Waymo, to je bio jasan signal da je kompanija veoma ozbiljna u svojim nastojanjima da tržištu predstavi samovozeće automobile.

Tags
Back to top button