Bogataši zbog deonica ostali bez 1.000 milijardi dolara – Bankar.rs
ANALIZESVE VESTI

Bogataši zbog deonica ostali bez 1.000 milijardi dolara

Na svetu ima 2.470 milijardera, što je za 224 manje nego prethodne godine. Na tržištima deonica je tokom 2018. godine “zbrisano” 1.000 milijardi dolara aktiva najbogatijih pojedinaca sveta, pri čemu je 212 kineskih tajkuna izgubilo status dolarskih milijardera, pokazuje poslednja rang lista kineskog instituta Hurun.

Izveštaj Huruna, koji je kineska verzija Forbesove liste bogataša, pokazuje kako su kineski milijarderi, kojih je sa 31. januarom ove godine bilo 658, i dalje brojniji od onih iz drugih zemalja sveta, prenosi Aljazeera

Na listi se nalazi 584 milijardera iz SAD, prenosi agencija AP.

Najviše superbogataša dolazi iz Pekinga (103), a slede New York (92) i Hong Kong sa 69.

Ipak, iako Kinezi i ostali Azijati postojano gomilaju bogatstvo, osnivač Amazona Jeff Bezos i dalje vodi na listi najbogatijih drugu godinu zaredom, s bogatstvom koje je Hurun procenio na 147 milijardi dolara.

Bill Gates je na drugom mjestu, sa 96 milijardi dolara, a Warren Buffet je treći, s imovinom vrijednom 88 milijardi dolara, prenosi Tanjug.

Najbogatiji Kinez je osnivač Alibabe Jack Ma, koji je “težak” 39 milijardi dolara.

Gatesovo bogatstvo je 2018. godine poraslo za šest milijardi dolara, uprkos njegovom angažmanu na planu filantropije, navode iz Huruna.

Jedini bogataš iz Azije među prvih 10 najbogatijih pojedinaca na svetu je Indijac Mukesh Ambani iz kompanije Reliance Industries, s bogatstvom procenjenim na 54 milijarde dolara.

Generalno, u izveštaju se navodi kako, prema računici Huruna, na svetu ima 2.470 milijardera, što je za 224 manje nego prethodne godine.

Njihovo ukupno bogatstvo je “palo” za 950 milijardi dolara u odnosu na 2017. godinu, na 9.600 milijardi dolara, usled berzanskih turbulencija i snažnog dolara.

Tržišne oscilacije su uzele najveći danak u Japanu, budući da je Tokijska berza izgubila 43 procenta svoje tržišne kapitalizacije. Čak je i berza u Šangaju izgubila skoro četvrtinu vrednosti, pri čemu je indeks Hang Seng Hong Konga pao za skoro 16 posto.

Tags
Back to top button