Evrozoni preti raspad – Bankar.rs
ANALIZESLIDERSVE VESTI

Evrozoni preti raspad

Recesija koja je posledica virusa korone postaje sve dublja, preti čak i raspad evrozone, izjavio je evropski komesar za ekonomiju Paolo Đentiloni.

On je ovo izjavio u intervjuu “Veltu”.

Đentiloni je naglasio da ekonomije Italije, Francuske i Španije padaju za 10-11 odsto, a Danske, Poljske, Švedske ili Nemačke – za 4-6 odsto.

“Poslednji ekonomski podaci upozoravaju: recesija je dublja, nego što se očekivalo, ekonomski razvoj država u evrozoni postaje neravnomerniji, nego što je prognozirano u proleće. To o čemu smo uvek upozoravali se potvrđuje: recesija zbog kovid-19 preti raspadu evrozone”, rekao je evropski komesar.

Po njegovim rečima, države EU treba u najkraćem roku da dogovore plan obnove ekonomije radi jačanja poverenja u nacionalnu ekonomiju.

Ranije je Evropska komisija predstavila predlog osnivanja fonda za spasavanje EU u visini od 750 milijardi evra. Kako je planirano, države-članice Unije će dobiti pomoć u vidu grantova (do 500 milijardi evra). Ovaj predlog će Evrokomisija podneti državama članicama EU i Evropskom parlamentu. On se može i menjati, prenosi Sputnjik.

Svetska zdravstvena organizacija je u martu objavila pandemiju virusa korone. Prema poslednjim podacima SZO, u svetu je otkriveno više od 12,1 milion slučajeva, dok je više od 551 hiljadu ljudi preminulo.

Tags
Back to top button