Kopaonik biznis forum o deceniji posle recesije – Bankar.rs
SVE VESTI

Kopaonik biznis forum o deceniji posle recesije

Ovogodišnji, 26. “Kopaonik biznis forum” biće održan od nedelje, 3, do srede, 6. marta ove godine. Centralna tema foruma biće “Srbija deset godina posle velike recesije – snažan rast kao imperativ”. Forum će okupiti više od 1.300 učesnika iz sveta politike, privrede, bankarskog, osiguravajućeg, ICT sektora, trgovine, turizma, energetike, javnog sektora, međunarodnih finansijskih organizacija, ambasadore i privrednike iz regiona. Drugog dana foruma predviđeno je obraćanje premijerke Ane Brnabić.

Kriza je Srbiju pogodila u prvom kvartalu 2009, u sred tranzicione krize u kojoj se već nalazila skoro dve decenije, sa oslabljenom ekonomijom i privredom. Da li je nova svetska ekonomska kriza izvesna i da li je Srbija, nakon konsolidacije budžeta, postizanja makro-ekonomske stabilnosti i značajnog rasta BDP-a koje beleži nekoliko godina unazad spremnija da se od njenih negativih posledica zaštiti i u kojoj meri?

“Ne verujem da će, da je moguće da se ponovi scenario iz 2008, ali verujem da usporavanje ekonomije Evrozone i EU i političke tenzije koje postoje i unutar Evrozone i unutar našeg regiona mogu da se negativno preliju na ekonomsku aktivnost u našoj zemlji. Koliko smo spremni? Svakako, ako se posmatra fiskalna pozicija Srbije u ovom trenutku, da se nalazimo u mnogo boljoj situaciji, nego što smo bili 2008”, rekao je Vlahović.

Ipak, međunarodne finansijske institucije najavljuju moguću krizu. Tržišna kapitalizacija 500 najvećih preduzeća u Americi je prošle godine bila manja nego pretprošle, EU ima velikih ekonomskih problema, dok je Kina u usporavanju privrednog rasta.

Ako se taj kompot faktora naruši, vrlo lako možemo doći u veoma fragilnu situaciju. Mi, kao mala i otvorena ekonomija sa značajnim nivoom duga, pored poboljšanja makro-ekonomskih fundamenata sistema koja su očigledna u poslednjem periodu, možemo ponovo biti izloženi negativnom dejstvu krize izjavio je Dragan Đuričin predsednik Programskog saveta saveza ekonomista Srbije.

Na Kopaonik biznis forumu učestvovaće i predstavnici Evropske banke za rekonstrukciju i razvoj, Evropske investicione banke, Svetske banke i MMF-a.

Tags
Back to top button