Trump odložio povećanje carina na kinesku robu nakon napretka u pregovorima – Bankar.rs
SVE VESTI

Trump odložio povećanje carina na kinesku robu nakon napretka u pregovorima

Američki predsednik Donald Trump poručio je juče da će odložiti povećanje carina na uvoz iz Kine, koje je bilo najavljeno za kraj ove nedelje, zahvaljujući napretku u trgovinskim pregovorima. Dodao je da će, nastavi li se tako i dalje, on i kineski predsednik Xi Jinping potpisati sporazum.

Trump je planirao da poveća carine sa 10 na 25 posto za više od 200 milijardi dolara vredan uvoz iz Kine, ne postignu li dve najveće svetske ekonomije sporazum do petka.

Američki predsednik je na svojem Twitter profilu napisao da je napredak postignut u niz područja, uključujući zaštitu intelektualnog vlasništva, transfer tehnologije, poljoprivredu, usluge i valutu.

“Zato ću odgoditi povećanje carina najavljeno za 1. mart. Pod pretpostavkom da obe strane ostvare dodatni napredak, planiraćemo sastanak predsednika Xija i mene u Mar-a-Lagu i zaključiti sporazum. Jako dobar vikend za SAD i Kinu”, napisao je Trump nakon sastanka.

Odlaganje povećanja carina najjasniji je znak napretka koji su dve strane pokušale ostvariti otkako je počelo 90-dnevno primirje u trgovinskom ratu.

Kineski i američki pregovarači sastali su se u utorak u Washingtonu u četvrtom krugu pregovora od početka godine. Razgovori, koji su u četvrtak i petak održani i na ministarskom nivou protegli su se do nedelje.

U petak, nakon susreta s potpredsednikom kineske vlade Liu Heom, glavnim kineskim pregovaračem, Trump je izrazio optimizam u pogledu završetka pregovora.

Liu He je Trumpu predao pismo u kome je kineski predsednik Xi Jinping napisao da se nada da će se razgovori nastaviti u atmosferi “uzajamnog poštovanja i saradnje” i uz nadu da će biti postignut “obostrano koristan” sporazum.

Tags
Back to top button