Srbija napredovala u sprečavanju pranja novca – Bankar.rs
ANALIZESVE VESTI

Srbija napredovala u sprečavanju pranja novca

Prema najnovijem izveštaju Manivola (MoneyWall) Srbija je značajno napredovala u ispunjavanju preporuka tog monitoring tela Saveta Evrope za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma.

Za razliku od izveštaja iz aprila 2016. godine, kada je 9 od ukupno 10 preporuka koje je “Manivol” uputio Srbiji ocenjeno kao “delimično ispunjeno” ili “neispunjeno”, u poslednjem izveštaju se navodi da nema preporuke koja je označena kao “neispunjena”, prenosi Radio Slobodna Evropa i dodaje da će Manivol novi izveštaj podneti u decembru.

U Savetu Evrope rekli su da, sve dok je Srbija u procesu evaluacije FATF-a (Financial Action Task Force, međuvladina organizacija za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma), eksperti “Manivola” neće davati dodatne komentare, a naša zemlja ostaje u “režimu pojačanog nadzora”.

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež ocenjuje da je pozitivna vest podizanje rejtinga Srbije u ovoj oblasti i ističe da su poslednjih meseci Ministarstvo finansija, i posebno novi ministar finansija Siniša Mali, uložili velike napore da otklone sve ono što je možda i bio samo problem u komunikaciji sa međunarodnim institucijama.

“Čini mi se da nije bilo suštinskog problema, koliko možda, u prošlosti, problema u komunikaciji između institucija. Dakle, mnogo toga je urađeno i važno je da se Ministarstvo finansija sada posvetilo tom pitanju, jer to utiče, naravno, i na to kako se Srbija gleda kao investiciona destinacija”, rekao je Čadež.

Za prvih osam meseci prošle godine podneto je 11 krivičnih prijava za 21 krivično delo pranja novca, a u septembru prošle godine predstavljen je i dokument o proceni rizika od pranja novca i finansiranja terorizma, kojim su definisane grane najrizičnije za potencijalno pranje novca, među kojima su građevinski sektor, naročito tamo gde su kao investitor navedena fizička lica, zatim banke i organizacije igara na sreću.

Programski direktor Transparentnosti Srbija Nemanja Nenadić pozdravio je poboljšanje rejtinga Srbije u ovoj oblasti i istakao da je to pozitivan znak kada se ima u vidu da su u međuvremenu počeli da se primenjuju novi propisi u oblasti sprečavanja pranja novca, kao i činjenica da je doneta nova procena rizika od pranja novca.

“Tako da ne čudi što je sada ocena pozitivna. Verovatno će ona biti na neki način od uticaja i za odluku FATF-a (Financial Action Task Force), koji je Srbiju svojevremeno stavio na onu crnu ili sivu listu”, rekao je Nenadić.

FATF je Srbiju prvi put u februaru prošle godine stavio na ‘crnu listu’, kao zemlju sa rizicima za pranje novca, međunarodni kriminal i finansiranje terorizma.

Tags
Back to top button