Šef Huaweija: Trump je u pravu, Amerikanci gube trku u 5G tehnologiji – Bankar.rs
KOMPANIJESLIDERSVE VESTI

Šef Huaweija: Trump je u pravu, Amerikanci gube trku u 5G tehnologiji

Predsednik Trump je u pravu kad kaže kako SAD rizikuju zaostajanje u 5G tehnologiji, izjavio je Huaweijev rotirajući predsednik u nedelju u Barceloni.

Govoreći na okruglom stolu s medijima na Svetskom kongresu mobilnosti, Guo Ping je rekao da je primetio tvitove predsednika Trumpa govoreći da bi SAD trebale usvojiti 5G “što je brže moguće”, te da SAD ne bi trebale “blokirati” naprednije tehnologije.

“Mislim da je njegova poruka jasna i tačna”, rekao je Guo, prenosi CNBC.

Iako Trumpovi tvitovi nisu direktno spominjali Huawei, verojatno je govorio o toj kompaniji. Huawei je zapravo eliminisan sa američkog tržišta zbog straha da će njegova tehnologija omogućiti kinesko špijuniranje, što kineska kompanija odbacuje.

Druge zemlje, uključujući Nemačku, Veliku Britaniju i Novi Zeland, takođe razmatraju zabrane za Huaweijevu 5G tehnologiju.

Guo je u nedelju izjavio kako izvršna naredba protiv Huaweija “nije potrebna i ne bi trebala biti odobrena.” Dodao je kako će zabrana štetiti malim telekomunikacionim kompanijama u SAD koje se oslanjaju na opremu kompanije Huawei, koja je često jeftinija od tehnologije svojih konkurenata.

Guo je kazao kako se Huawei suočio s izazovima cyber bezbednosti, na čelu s “jednom glavnom silom”, iako nije izričito imenovao SAD. Dodao je da kompaniji nije potrebno američko tržište da bude uspešna.

Tags
Back to top button