Cena nafte drastično skočila – Bankar.rs
ANALIZESLIDERSVE VESTI

Cena nafte drastično skočila

Na svetskom tržištu nafte, cena “crnog zlata” prošle nedelje je osetno porasla. Vrednost je dostigla najviši nivo od novembra prošle godine, jer se članice OPEK-a pridržavaju dogovora o smanjenju proizvodnje. A Saudijska Arabija najavila je dalje rezove u proizvodnji, prenosi Seebiz.

Na londonskom je tržištu cena barela prošle nedelje skočila je 6,8 odsto, na 66,25 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupeo 5,5 odsto, na 55,60 dolara, piše SEEbiz.

Na skok cene nafte uticale su članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njihovi partneri na čelu s Rusijom. Oni se pridržavaju dogovora iz marta prošle godine, po kome su se obavezali da smanje proizvodnju za 1,2 miliona barela dnevno.

Uz to, vodeća članica OPEK-a Saudijska Arabija najavila je da će u martu smanjiti proizvodnju za pola miliona barela dnevno, više nego što je dogovoreno.

Na dodatno povećanje cena uticaće zatvaranje dela saudijskog polja Safanija, najvećeg naftnog polja na moru sa proizvodnim kapacitetom nešto većim od milion barela dnevno.

Prema navodima Reutersa, deo polja zatvoren je pre otprilike dve nedelje i trenutno nije jasno kada će ponovo proraditi punim kapacitetom.

Američke sankcije Venezueli i Iranu takođe ograničavaju ponudu nafte na svetskim tržištima, a u takvom okruženju analitičari investicione Bank of America Merrill Lynch procenjuju da bi OPEK u četvrtom ovogodišnjem tromesečju na tržište mogao plasirati 2,5 miliona barela nafte dnevno manje nego u istom razdoblju prošle godine.

Tags
Back to top button