Fabrici uručio 38 ugovora o donaciji preduzećima s juga Srbije – Bankar.rs
KOMPANIJESVE VESTI

Fabrici uručio 38 ugovora o donaciji preduzećima s juga Srbije

Šef Delegacije EU Sem Fabrici uručio je prvih 38 od ukupno 106 ugovora o donaciji preduzećima sa juga Srbije čiji su projekti odobreni preko programa EU PRO.

“Evropska unija (EU) pruža podršku mikro i malim preduzećima koja čine 90 posto svih preduzeća i stub su privrede kako u Srbiji tako i u zemljama EU”, rekao je Fabrici prilikom uručenja ugovora za preduzeća iz Zaječarskog, Jablaničkog, Nišavskog, Pirotskog, Pčinjskog i Topličkog okruga, prenosi B92.

Dobre ideje će, kaže Fabrici, uvek imati podršku, a vlasnicima je poručio da je na njima da stvaraju budućnost, vode svoja preduzeća i zapošljavaju ljude.

“Evropska unija je tu da vam preko programa EU PRO pomogne da realizujete svoje ideje i pretvorite ih u poslovne prilike”, poručio Fabrici preduzetnicima i preduzetnicama.

Evropska unija će, kaže, nastaviti da pomaže ovaj deo zemlje kroz svoje političke, finansijske i socijalne instrumente.

Evropska unija je sa više od dva miliona evra podržala mikro i mala preduzeća sa jugoistoka i jugozapada Srbije imajući u vidu da su ona ključna za postizanje privrednog rasta i otvaranja novih radnih mesta, navodi se u saopštenju.

Preduzeća, koja se pretežno bave proizvodnjom hrane, nameštaja, tekstila i odeće, preradom drveta i metala, dobiće novu opremu i tako povećati svoju proizvodnju i kvalitet proizvoda, a već u prvoj godini zaposliti 255 ljudi, što čini povećanje od 25 procenata u odnosu na trenutni broj zaposlenih.

Šefica Kancelarije Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS) u Srbiji, koja sprovodi EU PRO program, Mikela Telatin poručila je nagrađenim preduzećima da je važno da daju dobre primere u svojim zajednicama i promovišu pozitivne promene koje doprinose boljem životu građana.

“UNOPS će kroz implementaciju EU PRO programa stvarati sinergiju tako što će promovisati preduzetništvo, razvoj lokalne i ekonomske infrastrukture i socijalnu koheziju i unapređivati kvalitet života stanovništva. To je ujedno i mandat UNOPSa – podrška ljudima da stvaraju bolji život a zemljama da ostvare održivi razvoj”, rekla je Telatin.

Poziv je sproveden u saradnji sa Ministarstvom za evropske integracije, Ministarstvom privrede, Razvojnom agencijom Srbije, regionalnim razvojnim agencijama i privrednim komorama, a značajnu podršku su pružile i lokalne samouprave uključene u sprovođenje programa EU PRO.

“Ovakvi podsticaji koje pruža Evropska unija doprinose naporima lokalne samouprave da se unapredi razvoj opštine, a drago mi je da je čak pet preduzeća iz Bujanovca i jedno iz Preševa dobilo podršku”, rekao je Šaip Kamberi, predsednik opštine Bujanovac.

Šef Delegacije EU, Sem Fabrici je ranije tokom dana u Vranju obišao novu zgradu hirurškog bloka čiju izgradnju je podržala EU, prenosi B92.

Fabrici se tokom posete jugu Srbije u Bujanovcu takođe sastao sa predsednikom opštine Šaipom Kamberijem, kao i predsednikom Nacionalnog saveta albanske nacionalne manjine, Ragmijem Mustafom, a imao je sastanak sa predsednikom Koordinacionog tela Vlade Srbije za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa, prof Zoranom Stankovićem.

Aktivnosti EU PRO-a, programa koji doprinosi ravnomernijem društveno-ekonomskom razvoju Srbije, Evropska unija podržava sa ukupno 25 miliona evra. Program ima za cilj da doprinese povećanju konkurentnosti mikro i malih preduzeća, poboljšanju poslovnog okruženja i unapređenju socijalne kohezije u 99 jedinica lokalne samouprave, u dva regiona: Regionu Šumadije i zapadne Srbije i Regionu južne i istočne Srbije.

Tags
Back to top button