Britanci prave zalihe čipsa, keksa i čokolade zbog Bregzita – Bankar.rs
SVE VESTI

Britanci prave zalihe čipsa, keksa i čokolade zbog Bregzita

Zbog rizika da će Ujedinjeno Kraljevstvo 29. marta napustiti EU bez sporazuma o “razvodu”, kompanije Kelog i Mondelez Internešenel prave zalihe proizvoda.

Kako se navodi, kompanija želi da zaštiti Britance od potencijalnih nestašica Pringls čipsa, BelVita keksa i Milka čokolade.

Mogući izlazak Britanije iz Unije bez dogovora, poznat kao tvrdi Bregzit, naveo je nekoliko velikih kompanija da počnu s pripremama za eventualne poremećaje koji bi mogli da nastupe.

Kelog, poznat po Pringls čipsu, otvara nove magacine i pravi zalihe svojih grickalica i žitarica (pahuljice, musli, kornfleks) u nadi da će ublažiti štetu od potencijalnih zastoja na britanskoj granici i uvoznih carina, rekao je za Rojters generalni direktor Stiv Kejlen, prenosi Tanjug.

Dodaje da Kelog takođe radi s dobavljačima na obezbeđivanju dovoljnih količina sirovina za svoje fabrike.

Kejlen kaže da je Kelogov lanac snabdevanja izložen mogućim posledicama Bregzita, i kao primer navodi da se čips Pringls, drugi najpopularniji brend u Britaniji posle Pepsijevog “Vokersa, proizvodi u Belgiji.

Prinlgs, koji može da se drži na zalihama 15 meseci, prošle godine je na britanskom maloprodajnom tržištu prihodovao 342,6 miliona dolara, prema podacima Euromonitora.

S druge strane, još izloženije je Kelogovo evropsko poslovanje s cerealijama, najveće u Zapadnoj Evropi s tržišnim udelom od 23,2 odsto prošle godine, budući da u Velikoj Britaniji kompanija ima više velikih fabrika. Kontinentalna Evropa je lani u ukupnoj Kelogovoj prodaji prozivoda od žitarica imala udeo od 18 posto.

“U okruženju EU bez graničnih barijera poslovanje se odvija fino, ali u okruženju sa carinama, u uslovima trvrdog Bregzita to će se promeniti i moramo se pripremiti za to””, ističe Kejlen.

Istovremeno, Mondelez se priprema za meki Bregzit u nadi da će britanski i evropski političari postići dogovor u poslednji čas.

“Prema grubim procenama, očekujemo da će doći do poremećaja u transportu prozivoda u trajanju tri do četiri nedelje”, kaže glavni izvršni direktor Dirk Van de Put.

Mondelez je povećao skladišne i prevozne kapacitete u Britaniji i gomila zalihe svih proizvoda koje pravi u Evropi, uključujući BelVita keks i čokoladu Milka, dodao je on. Prema njegovim rečima, kompanija ne planira povećanje cena, ali bi ozbiljna devalvacija britanske funte mogla da učiniti njihovu evropsku robu vrlo skupom.

Tags
Back to top button