NIS planira vetropark, ako se isplati, kupuje Petrohemiju – Bankar.rs
KOMPANIJESLIDERSVE VESTI

NIS planira vetropark, ako se isplati, kupuje Petrohemiju

Kompanija NIS planira izgradnju vetroparka u Srbiji kao i gasnu elektranu koja će proizvoditi električnu energiju i paru, rekao je u intervjuu za Sputnjik generalni direktor NIS-a Kiril Tjurdenjev.

Tjurdenjev kaže i da ukoliko NIS-u bude isplativo da kupi “Petrohemiju”, onda će ta kompanija to i učiniti.

Takođe, plan je da Rafinerija nafte u Pančevu prestane sa proizvodnjom mazuta sa visokim sadržajem sumpora i da počne sa proizvodnjom koksa, rekao je Tjurdenjev.

Govoreći o planovima rafinerije u Pančevu, Tjurdenjev podseća da su sa dolaskom “Gaspromnjefta” 2009. godine, u fabriku investirana značajna sredstva pa je prvo izgrađena stanica MHC/DHT u koju je investirano oko 600 miliona evra.

Ona je, kaže, omogucila fabrici da proizvodi motorna goriva standarda “evro 5”.

“Sada se nalazimo u narednoj fazi, kada investiramo u stanicu sporog koksovanja, koja će omogućiti da se proizvodi više motornog goriva, manje drugih proizvoda, crnih, sa niskom maržom. Počećemo da proizvodimo novi proizvod – koks, koji je potreban za građevinarstvo i prestaćemo da proizvodimo mazut sa visokim sadržajem sumpora, što je dobro za ekologiju”, rekao je Tjurdenjev.

Kaže da kompanija ima projekat izgradnje TE-TO Pančevo kao i plan da pored fabrike za preradu nafte, zajedno sa “Gasprom elektro holdingom” gradi gasnu elektranu koja će proizvoditi električnu energiju i paru.

Takođe, spreman je kaže i projekat izgradnje vetro-parka u Srbiji, a kompanija gradi na njihovim nalazištima male elektrane koje omogućavaju da resurs koji tu dobiju prerađuju u električnu energiju.

Obzirom da se uskoro najavljuje raspisivanje tendera za “Petrohemiju”, u kojoj NIS već ima 20 odsto, Tjurdenjev kaže da su zainteresovani za stabilan rad “Petrohemije” te se s tim u vezi sprovode brojne konsultacije sa državom, pre svega, kada je reč o budućnosti privatizacije te kompanije.

“Mi jesmo akcionari, imamo udeo u visini od 20 odsto, ali smo i dobavljač toj kompaniji. Ako se sve pogodi i NIS-u bude isplativo da kupi tu firmu i ako bude u stanju da održava njenu konkurentnost – sjajno. Nadam se da će taj proces onda i uslediti”, kaže Tjurdenjev.

Govoreći o finansijskim rezultatima kompanije, kaže da se finansijski bilans kompanije značajno poboljšao u poređenju sa 2017. godinom.

“Prošle godine smo uplatili u budžet zemlje rekordnu sumu – 1.700 miliona dolara. To su svi porezi koje je platila kompanija, na profit, akcize”, navodi Tjurdenjev.

Od trenutka dolaska “Gaspromnjefta”, odnosno u periodu 2009 do 2018. kompanija je investirala oko tri milijarde evra.

“Godine 2017. doneli smo strategiju koja predviđa investicije od blizu dve milijarde evra do 2025”, rekao je Tjurdenjev.

Tags
Back to top button