Direktor najveće slovenačke banke traži trostruko veću platu – Bankar.rs
INOSTRANE BANKESVE VESTI

Direktor najveće slovenačke banke traži trostruko veću platu

Direktor najveće slovenačke banke, Nove ljubljanske banke (NLB), Blaž Brodnjak, zatražio je da mu uprava poveća platu na trostruki iznos u odnosu na sadašnju.

On to pravda činjenicom da banka više nije u isključivom vlasništvu države, prenose slovenački mediji.

Kako navodi ljubljansko “Delo”, Brodnjak (45), koji je na toj poziciji od 2016, zatražio je od banke, koja je nakon privatizacije 2018. u većinskom vlasništvu stranih fondova, dok država u njoj još uvek ima 35-procentni udeo, da mu se godišnja bruto plata sa sadašnjih 160.000 poveća na 500.000 evra.

Brodnjak se u zahtevu poziva na činjenicu da se na plate u toj banci više ne može primjenjivati poseban zakon iz 2010. godine kojim su uvedene restrikcije, odnosno limiti na maksimalan iznos primanja vodećeg kadra u državnim bankama.

Pored toga, navodi da banka pod njegovim rukovodstvom u poslednjih nekoliko godina, umesto ranijih gubitaka, ostvaruje visoku dobit, prenosi Poslovni dnevnik.

Takođe, tvrdi da neke manje banke u privatnom vlasništvu, čak i stambeno-kreditne zadruge i štedionice koje posluju u Sloveniji, imaju ljude na upravljačkim pozicijama koji su bolje plaćeni od njega i njegovih kolega u najvecoj slovenačkoj banci.

Uprava će o zahtevu Brodnjaka odlučivati nakon što dobije rezultate specijalno naručene komparativne analize o platama u slovenačkim bankarskim i sličnim ustanovama.

Tags
Back to top button