Andrej Jovanović, čovek koji je prodao plazmu Koka-Koli – Bankar.rs
KOMPANIJESVE VESTI

Andrej Jovanović, čovek koji je prodao plazmu Koka-Koli

Pre 11 godina Andrej Jovanović je prodao srpski čips, kompaniju “Marbo”, “Pepsiju”. Ispred investicionog fonda “Mid Europa partners” i kompanije “Moji brendovi”, sada je prodao i požarevački “Bambi” za 260 miliona evra “Koka-Koli”.

Više multinacionalnih kompanija je bilo zainteresovano za kupovinu “Bambija”, rekao je Andrej Jovanović za RTS. Presudila je – sinergija.

Za “Bambi” i, pre svega, “plazmu”, kaže da su “ikonik” brend Srbije i regiona.

“Pre četiri godine smo akvizicijom došli do ‘Bambija’, izabrali smo prioritete i fokus stavili na to šta želimo da stvorimo do toga”, rekao je Jovanović koji je zahvalio menadžmentu jer je, kaže, “takva ljubav prema kompaniji retko viđena”.

Ovaj uspešni biznismen, a nekada hokejaš, kaže da je prodaja “Bambija” timski rezultat.

“Uspeli smo da izanimiramo najveće kompanije na svetu, a definitivno nekoga ko nije bio u toj branši. Poslednja dva dana pokušavam da to uporedim sa sinergijama koje ‘Koka-Kola’ donosi regionu i svima nama i daje priznanje da i kod nas mogu da se proizvedu tako kvalitetni brendovi, da ih neko preopozna i preuzme kompaniju, da ‘plazma’ može da se pojavi na svim rafovima možda celog sveta”, ukazao je Jovanović.

Ističe da se, kako se menja svet, menjaju i multinacionalne kompanije. Tako i “Koka-Kola”, koja nije imala iskorake van industrije pića, prelazi na biskvite.

“Ako su kupili ‘Kosta kafe’, najveći lanac kafeterija u svetu, zamislite da iz požarevačkog ‘Bambija’ krene proizvodnja svakog keksa uz svaku kafu koju budu služili”, naveo je Jovanović.

Andrej Jovanović kaže za RTS da je “Bambi” u njegovim rukama postigao vrhunac. Najviše je napredovao izvoz, naročito u regionu.

“Dolazimo pred kraj, to su realne mogućnosti. Uvek pokušavam da kažem da sam ponosan lokalni preduzetnik. Znam kako funkcioniše tržište, mogu li iskorak da napravim i da se proizvod pojavi na polici u Americi? To je zadatak koji je finansijski teško ostvariv. Na ovaj način, svim svojim raspoloživim kapacitetima ‘Koka-Kola’ može to da uradi”, ukazao je Jovanović.

Dodao je da se reputacija gradi ispunjavanjem obećanog. Pre 11 godina, on je “Marbo” prodao “Pepsiju”.

“Kada izgradite ime i proširi se glas o vama da radite kako treba, da ispunjavate obećano, vi gradite reputaciju. To je olakšalo proces u ‘Bambiju'”, naveo je Jovanović.

Ističe da iza ove akvizicije stoji veliki “Prajvat ekviti fond”, investicioni fond koji radi po svim usaglašenim zakonima. Jovanović je rekao “da će se platiti sav porez koji treba da se plati po zakonu”.

“Ako zakon daje benefit investitoru koji dolazi iz jurisdikcije gde nema poreza, to nije loša stvar. Ja sutradan takve odgovorne partnere mogu da vratim u ovu zemlju, u druge investicije, jer se pokazalo profitabilnim”, rekao je Jovanović.

Kada su u pitanju odnosi sa političarima, Jovanović kaže da ne poznaje nikoga ko je bio na vlasti u periodu kada je kupio “Marbo”. Sa aktuelnom vladom ima, ističe, “proaktivan partnerski odnos”.

Sa tadašnjim premijerom Vučićem sarađivao je u slučaju mlekara.

“Obratio sam se Privrednoj komori Srbije u vezi sa slučajem koji je mogao da devastira mlečnu industriju – plasman mleka iz EU bez taksi, što bi ugrozilo 4.200 ljudi koje rade za ‘Imlek’. Javio mi se premijer, pitao šta treba da se uradi da se zaštiti srpski privrednik. Nakon sedam dana uvedene su barijere”, objasnio je Jovanović dodajući da je u Hrvatskoj bilo ugroženo 50 odsto stočnog fonda.

Još ne razmišlja o prodaji “Imleka”. Trenutno im je prioritet izgradnja najmodernije fabrike u Evropi, u Padinskoj Skeli.

“Koka-kola” je pokazala interesovanje za “Knjaz Miloš”. “Velika je kompeticija i interesantno je sa koliko pažnje gledaju na ‘Knjaz Miloš'”, rekao je Jovanović.

Tags
Back to top button