Honda se oglasila: Iz Britanije prelazimo u Tursku – Bankar.rs
KOMPANIJESVE VESTI

Honda se oglasila: Iz Britanije prelazimo u Tursku

Kompanija Honda Motor je zvanično saopštila danas da će zatvoriti svoju jedinu fabriku u Britaniji 2021. godine. Iz kompanije navode da je ova odluka doneta zbog promena na globalnom tržištu, a ne zbog Bregzita, javlja agencija Rojters.

Saopštenje dolazi dan nakon što je jedan britanski poslanik izjavio da će Honda najaviti zatvaranje fabrike u Svindonu, u južnoj Engleskoj, i da će to imati za posledicu gubitak 3.500 radnih mesta, što se smatra velikim udarcem za britansku automobilsku industriju uoči izlaska te zemlje iz Evropske unije 29. marta.

Kompanija će takođe prestati da proizvodi svoj model “Civic” u fabrici u Turskoj od 2021. godine, ali planira da nastavi sa poslovanjem u toj zemlji, izjavio je glavni izvršni direktor Honde, Takahiro Haćigo, na konferenciji za novinare u Tokiju.

Zatvaranje fabrike u Svindonu samo je jedno od nekoliko koje su najavili proizvodjači automobila koji preispituju svoje prisustvo u Velikoj Britaniji i Evropi, navodi Rojters.

Pre dve nedelje je japanski Nisan otkazao planove o proizvodnji “X-Trail” sportskog terenskog vozila u Britaniji. Takođe, najveći britanski proizvodjač automobila “Jaguar Land Rover” i američki “Ford Motor” najavili su prošlog meseca da će smanjiti broj radnih mesta u Evropi.

Kad je reč o Hondi, smanjenje tražnje za dizel vozilima, oštriji propisi o emisiji štetnih gasova i neizvesnost vezana za očekivani izlazak Britanije iz Evropske unije narednog meseca pomračili su njene proizvodne mogućnosti u regionu, ocenjuje britanska agencija.

Istovremeno, američka agencija AP, prenosi da je prvi čovek Honde, Haćigo, insistirao na tome da Bregzit nije glavni razlog ove odluke.

“Još uvek ne znamo kakve će promene Bregzit doneti u ovom trenutku. Moramo da sačekamo dok ne dobijemo bolju predsatvu o situaciji”, rekao je.

Najavio je takođe da će kompanija odmah početi razgovore sa radnicima u fabrici u Svindonu, koje će ova odluka pogoditi.

“Veoma mi je žao zbog toga, ali ovo bio najbolji izbor u datim okolnostima”, kazao je Haćigo.

Tags
Back to top button