Veliko interesovanje investitora za dinarske obveznice Erste Banke, tražnja premašila ponudu – Bankar.rs
DOMAĆE BANKESVE VESTI

Veliko interesovanje investitora za dinarske obveznice Erste Banke, tražnja premašila ponudu

Druga po redu emisija dugoročnih dinarskih obveznica Erste Banke uspešno je završena, a interesovanje investitora premašilo je sva očekivanja.

Tokom trajanja javne ponude realizovan je upis i uplata obveznica u vrednosti od 3,87 milijardi, čime je ponuđeni obim emisije od 3,5 milijardi dinara premašen za više od 10 odsto. U okviru emisije namenjene profesionalnim investitorima, izdato je 350.000 obveznica pojedinačne nominalne vrednosti 10.000 dinara, sa rokom dospeća od dve godine i jedan dan, i varijabilnom kamatnom stopom koja iznosi tromesečni BELIBOR plus 1%.

Među onima koji su ulaganjem u obveznice Erste Banke želeli da doprinesu razvoju lokalnog finansijskog tržišta i daljoj dinarizaciji domaćeg finansijskog sistema nalaze se domaće banke, osiguravajuće kuće, penzioni fondovi i jedna od vodećih međunarodnih razvojnih banka – Evropska banka za obnovu i razvoj.

„Verovali smo da će ponuđeni uslovi privući investitore, a veliko interesovanje i lista onih koji su odlučili da ulože u obveznice Erste Banke govori u prilog tome da nas tržišni učesnici percipiraju kao stabilnu i perspektivnu banku”, izjavio je Slavko Carić, predsednik Izvršnog odbora Erste Banke.

Novac prikupljen prodajom obveznica Erste Banka će iskoristiti za finansiranje i dalje unapređenje svog poslovanja u sektoru stanovništva i privrede.

„Pored toga što smo obezbedili stabilne i dugoročne izvore finansiranja u domaćoj valuti i dalju diversifikaciju izvora sredstava Banke, pokazali smo da postoji interesovanje za ulaganje u korporativne hartije od vrednosti u dinarima, što je veoma značajno za dalji razvoj domaćeg tržišta kapitala”, dodao je Carić.

Obveznice će biti listirane na Beogradskoj berzi, a sekundarno trgovanje će biti moguće na regulisanom tržištu Beogradske berze i na vanberzanskom tržištu.

Tags
Back to top button