Symantec upozorava na aplikacije za skriveno rudarenje kriptovaluta – Bankar.rs
KRIPTOVALUTESVE VESTI

Symantec upozorava na aplikacije za skriveno rudarenje kriptovaluta

Kompanija Symantec objavila je novi bezbednosni izveštaj u kome upozorava na osam zloćudnih aplikacija koje su pronađene u okviru Microsoftove službene prodavnice Windows 10 aplikacija, Microsoft Store.
Reč je o aplikacijama koje su na Microsoft Storeu objavljene u razdoblju od aprila do decembra 2018. godine, a imale su komponentu koja je bez znanja korisnika koji su te aplikacije instalirali služila za rudarenje kriptovalute Monero. Sporne aplikacije u proseku su imale i više od 2.000 recenzija, te verovatno napumpane ocene.

Same aplikacije predstavljale su se kao internet pretraživači, alati za reprodukciju multimedijalnog sadržaja, alati za preuzimanje sadržaja s Interneta i vodiči za optimizaciju baterija. Veruje se da iza svih aplikacija stoji isti developer ili grupa developera.

Po prijemu detalja o pronađenim zloćudnim aplikacijama Microsoft ih je uklonio s Microsoft Storea. Što se tiče imena osam spornih aplikacija koje ističe Symantec to su: Fast-search Lite, Battery Optimizer (Tutorials), VPN Browser, Downloader for YouTube Videos, Clean Master (Tutorials), FastTube, Findoo Browser 2019 i Findoo Mobile & Desktop Search.

Tags
Back to top button