Sporazum o romingu zemalja Zapadnog Balkana biće potpisan u aprilu – Bankar.rs
SVE VESTI

Sporazum o romingu zemalja Zapadnog Balkana biće potpisan u aprilu

Ministarstvo trgovine saopštilo je da je na sastanku u Skoplju dogovoreno da će u aprilu biti potpisan Regionalni sporazum o romingu zemalja Zapadnog Balkana.

Državna sekretarka u tom ministarstvu Tatjana Matić ocenila je da regionalno povezivanje podstiče razvoj digitalne ekonomije, kao i da doprinosi približavanju jedinstvenom digitalnom tržištu Evropske unije.

“Srbija je zajedno sa drugim partnerima na Zapadnom Balkanu posvećena pripremama za evropske integracije, a jedan od važnih koraka u tome je snižavanje cena rominga”, kazala je Matić.

Ona je podsetila da Sporazum o smanjenju cena usluga rominga u javnim mobilnim komunikacionim mrežama u regionu Zapadnog Balkana definiše regulisanje maloprodajnih i veleprodajnih cena.

Ministar informacionog društva i administracije Severne Makedonije Damjan Mančevski rekao je da postoji mogućnost i potpisivanja Sporazuma o uzajamnom priznavanju kvalifikovanih usluga od poverenja između Srbije i Makedonije, a na predstojećem Digitalnom samitu Zapadnog Balkana u Beogradu, podseća Nova ekonomija.

On je objasnio da je tim sporazumom predvidjeno da kvalifikovane usluge od poverenja imaju jednako pravno dejstvo u zemljama potpisnicama čime je omogućeno sigurnije i masovnije elektronsko poslovanje izmedju tih zemalja.

Komesarka za digitalnu ekonomiju i društvo Evropske komisije Marija Gabriel kazala je da očekuje da će Regionalni sporazum o romingu zemalja Zapadnog Balkana biti potpisan na Digitalnom samitu Zapadnog Balkana koji će se 4. i 5. aprila održati u Beogradu. Na ministarskom sastanku u Skoplju najavljeno je i osnivanje regionalnih trening centara za informacionu bezbednost

Tags
Back to top button