Evro blago ojačao prema dolaru zbog optimizma oko trgovinskih pregovora – Bankar.rs
SVE VESTI

Evro blago ojačao prema dolaru zbog optimizma oko trgovinskih pregovora

Kurs evra danas je blago ojačao prema dolaru na međunarodnim tržištima zahvaljujući optimizmu investitora zbog napretka u američko-kineskim trgovinskim pregovorima, a isto je i sa australijskim dolarom.

Kurs evra jutros je ojačao blagih 0,1 posto prema dolaru, na 1,1303 dolara, nakon što je u petak u jednom trenutku skliznuo na najniži nivo u tri meseca.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrednost američke prema drugih šest vodećih svetskih valuta, skliznuo je pak blagih 0,1 posto, na 96,848 bodova. Trgovanje valutama mirno je jer tržišta u Sjedinjenim Državama danas ne rade zbog praznika.

Kurs evra od novembra se drži unutar uskog raspona kretanja prema dolaru, u kontekstu slabih vesti iz privrede evrozone koje su anulirale oštro smanjenje očekivanja rasta kamatnih stopa u SAD u ovoj godini.

Evru je jutros podršku pružilo pozitivno raspoloženje prema rizičnijoj imovini jer se investitori nadaju okončanju američko-kineskog trgovinskog spora nakon što su dve strane izvestile o napretku u pregovorima.

“Opšte je raspoloženje i dalje pozitivno u pogledu izgleda za trgovinu”, rekao je Adam Cole, valutni analitičar u RBC Capital Marketsu, dodajući kako očekuje nastavak sklonosti investitora rizičnijim kategorijama imovine.

Uprkos opreznim dobitcima na strani evra danas, trgovci očekuju da će slabiti u idućim mesecima budući da očekuju da će Evropska centralna banka (ECB) zadržati labavu monetarnu politiku zbog slabog rasta u eurozoni, prigušene inflacije i političkih neizvesnosti.

Analitičari Commerzbanka mišljenja su da će evro ostati takođe ranjiv na svako zaoštravanje trgovinskog spora između SAD i Evrope.

“Bude li taj trgovinski spor eskalirao, malo dobrih vesti biće za evro. I najmanji privredni poremećaj nesumnjivo bi naštetio evru u svetlu usporavanja rasta privrede eurozone,” napisali su analitičari Commerzbanka u belešci klijentima.

Australski dolar, koji služi kao barometar raspoloženja investitora prema rizičnijim ulaganjima, ojačao je jutros za 0,1 posto prema američkom. Na sličnom dobitku bila je i britanska funta kojom se jutros trgovalo po 1,2907 dolara dok trgovci čekaju dalji razvoj situacije na planu brexita.

Tags
Back to top button