Tokom 2018. u Srbiji uloženo oko 3 milijarde evra – Bankar.rs
MAKROEKONOMIJASVE VESTI

Tokom 2018. u Srbiji uloženo oko 3 milijarde evra

Prema statističkim podacima, Srbija je prošle, 2018. godine, imala oko 3 milijarde evra direktnih stranih investicija. Kako ocenjuje ekonomista Miroslav Zdravković, Srbija je u regionu najuspešnija u privlačenju stranih investicija, jer imati investitore iz 103 države sveta je veliki uspeh.

Kako kaže, investicije iz Somalije, Kurasaoa, Demokratskog Konga, Obale Slonovače, ma koliko da su malo te države uložile u Srbiju, razvijaju se takvom brzinom da će se i ekonomski rast Srbije ubrzati.

“Ako listu investitora ne posmatramo s dna već s vrha, među prvih 20 najbrži porast ulaganja imali su investitori iz Crne Gore. Kipar na trećem mestu po vrednosti investicija ukazuje nam na dve stvari: nisu baš svi strani investitori stranci, ima tu i domaćih, koji očekuju da će ih strani sudovi, a i domaći, bolje zaštititi u odnosu na mogućnost da im je kapital lokalni. Pokazuje i da rast ulaganja od samo 34% raste sporije u Srbiji od originalnih stranaca. Sad, možda su s Kipra preregistrovali kompanije u Holandiji ili nekoj drugoj zemlji jer se u svetu stranog kapitala i to događa”, ocenio je Zdravković, prenosi Dnevnik.

Navodi podatak da je Srbija interesantna za ulaganje i susednim državama. To potvrđuje podatkom da su natprosečnan rast ulaganja imali i investitori iz Hrvatske – 2,7 puta povećanje kapitala, Mađarske – 2,4 puta, Bugarske čak pet puta, zatim BiH – 20 puta, Severne Makedonije – tri puta i Albanije – 4,7 puta. Ovde treba naglasiti da do 2011. godine nije bilo niti jedne jedine investicije iz Albanije.

“Ulaganja iz slovenskih zemalja, Poljske, Češke i Slovačke, koje su na 29, 31. i 32. mestu po visini investicija, pokazuju da je prvo trebalo da se njihove zemlje razviju stranim kapitalom pa tek onda da i njihovi investitori krenu da se šire preko grnica, odnosno preko Mađarske do Srbije. Poljska je povećala ulaganje 17,6 puta, Češka 27,7 puta, a Slovačka 34,3 puta”, istakao je Zdravković.

Za Zdravkovića je iznenađenje jedino to šro su Japanci uložili u Srbiju samo 1,3 milijarde dolara. Kada se uporedi srpska dinamika u privlačenju stranih investitora, ona je od 193 države sveta na 71. mestu.

Ipak, smatra Zdravković, ako se poredimo sa zemljama regiona, Srbija je najuspešnija jer je od suseda, tek Albanija na 81. mestu, a sve ostale su pri dnu liste, od Crne Gore na 148. pa još niže.

Tags
Back to top button