Wall Street porastao, investitori optimistični oko trgovinskih pregovora – Bankar.rs
FOREXSLIDERSVE VESTI

Wall Street porastao, investitori optimistični oko trgovinskih pregovora

Na Wall Streetu su u petak S&P 500 i Dow Jones indeks skočili više od 1 posto jer su ulagače ohrabrile poruke o napretku u trgovinskim pregovorima između SAD i Kine.

Dow Jones skočio je 443 boda ili 1,74 posto, na 25.883 boda, dok je S&P 500 porastao 1,09 posto, na 2775 bodova, a Nasdaq indeks 0,61 posto, na 7472 boda.

U svih 11 najvažnijih sektora cene deonica su juče porasle, a među najvećim dobitnicima bio je industrijski sektor, koji je najviše osetljiv na trgovinska pitanja.

Iako su svetska tržišta kapitala poslepodne bila zapljusnuta optimizmom zbog pozitivnog ishoda američko-kineskih trgovinskih pregovora, oni još nisu postigli konkretan dogovr. Zato je najavljeno da će se nastaviti iduće nedelje u Washingtonu.

Prethodno, kineska agencija Xinhua je izvestila da su Kina i SAD postigle okvirnu saglasnost o pojedinim ključnim pitanjima tokom trgovinskih pregovora u Pekingu, na kojima su predstavnici dve zemlje razgovarali o temama kao što su transfer tehnologije i zaštita intelektualnog vlasništva.

Uprkos napretku u pregovorima, na tržištu nije vladala euforija, na šta ukazuje ispodprosečni obim trgovanja. Na američkim je berzama vlasnika juče zamenilo 7,07 milijardi deonica, dok je u poslednjih 20 dana prosečni dnevni obim iznosio 7,43 milijarde.

Suzdržanost ulagača posledica je zabrinutosti da bi usporavanje rasta najvećih svetskih privreda mogao negativno uticati na zarade kompanija.

U tekućoj sezoni objava kvartalnih poslovnih rezultata izveštaja je objavilo oko 80 posto kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, pri čemu ih je 71 posto ostvarilo veću dobit nego što su analitičari u anketi Reutersa očekivali.

Stoga se sada procenjuje da će prosečni rast dobiti na godišnjem nivou u proteklom tromesečju iznositi 16,2 posto, dok se na početku sezone objava poslovnih rezultata očekivao rast od oko 14 posto.

Tags
Back to top button