Lajtl: Srbija će ostvariti sve zacrtane ciljeve – Bankar.rs
MAKROEKONOMIJASVE VESTI

Lajtl: Srbija će ostvariti sve zacrtane ciljeve

Jaka privredna komora može dosta da doprinese jačanju privrede, a Srbija beleži odlične rezultate kada su privredne i ekonomske performanse u pitanju, rekao je predsednik Evrokomore i nekadašnji dugogodišnji predsednik Privredne komore Austrije Kristof Lajtl. Prema njegovim rečima, izgledno je da će Srbija sve zacrtane ciljeve ostvariti.

Na današnjem sastanku u Privrednoj komori Srbije bilo je reči o zajedničkim aktivnostima PKS, Komorskog investicionog foruma i Evrokomora (EUROĆAMBRES) i podršci Austrijske komore i institucija projektima za podizanje konkurentnosti i brže evropske integracije srpske i privrede regiona, renosi Tanjug.

Kristof Lajtl je ovom prilikom zahvalio predsedniku Aleksandru Vuciću ne samo na ordenu koji mu je uručen već i na izvanrednoj saradnji i postignutim preformansama srpske privrede, koje su kako je istakao, upečatljive i ubedljive.

On je na konferenciji za novinare u Privrednoj komori Srbije (PKS) ocenio da Srbija ostvaruje dobre rezultate u privredi, da je budžet doveden na normalan nivo, zaduženost je opala, tržište rada se oporavlja, a investicije rastu. Ostaje, kaže, da se reši pitanje vladavine prava.

Lajtl je rekao da je privredna saradnja Srbije i Austrije, zahvaljujući radu komora, unapređena, i naveo da je dve trećine austrijskih preduzeća koja rade u Srbiji zadovoljno uslovima poslovanja i da u ovoj godini očekuju rast ulaganja. Predsedniku PKS zahvalio je na saradnji u proteklih pet godina.

Jaka privredna komora može dosta da doprinese jakoj privredi i boljitku života u Srbiji, unapređenjem obrazovanja i povećanjem investicija u zemlji, poručio je Lajtl.

Otpravnica poslova Ambasade Austrije u Beogradu Sabine Krojsenbruner, takođe je ukazala da je Srbija postigla izvanredne rezultate kada je ekonomija u pitanju i da su politički odnosi i saradnja Austrije i Srbije kontinuirano dobri.

Govoreći o sistemu dualnog obrazovanja koje Srbija sprovodi u saradnji sa Austrijiom, ona je rekla da je cilj da se radi na tome da mladi imaju uslove da ostanu u svojoj zemlji i da se vrate, odnosno da se “umesto odliva mozgova napravi cirkulacija odnosno da idu, ali i da se vraćaju”.

Ona je istakla da je odlikovanje koje je Lajtl danas dobio pokazatelj ne samo dobre saradnje komora dve zemlje, već i dobrih političkih odnosa.

Krojsenbruner je rekla i da se Lajtl zalagao širenje austrijskog modela privređivanja, koji predstavlja model socijalne pravde.

Dodala je da saradnja privrednih komora dve zemlje predstavlja pokazatelj da je Austrija jedan od najvecih zagovornika evrointegracija Srbije, navodeci da je zajednicki zadatak da se Srbija osnaži kako bi bila spremna za ulazak u EU, pre svega kroz jacanje vladavine prava i poboljšanje efikasnosti javne uprave, prenosi Tanjug.

Predsednik PKS Marko Ccadež čestitao je ovom prilikom Lajtlu na Ordenu srpske zastave drugog stepena za naročite zasluge i podršku u razvijanju saradnje u oblasti privrednih delatnosti između Srbije i Austrije koji mu je danas uručio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

“To je i više nego zasluženo priznanje za sve što je uradio na povezivanju naše dve privrede, austrijske i srpske, ali i povezivanju ovdašnje privrede sa privredom Unije”, rekao je Ccadež.

On je podsetio da su u okviru Evrokomore 44 nacionalne ekonomije, da zastupa 20 miliona predzueća koja zapošljavaju 120 miliona ljudi.

Reč je kaže, o najvećoj biznis asocijaciji na evropskom kontinentu.

“Radili su sa nama na organizaciji komorskog sistema, uvođenju dualnog obrazovanja u obrazovni sistem, rade sa nama na digitalizaciji posebno malih i srednjih preduzeća”, rekao je Čadež.

Prema njegovim recima, Lajtl je zaslužan i za stvaranje jedinstvenog regionalnog tržišta zemalja Zapadnog Balkana.

Takođe je naglasio da je Evrokomora pomogla Srbiji kad je EU uvodila zaštitne mere za uvoz čelika, a preko nje su kontaktirani i svi donosioci odluka kada je Priština uvela takse na uvoz robe iz centralne Srbije.

Čadež je zahvalio Lajtlu na podršci kako komori tako i celokupnoj srpskoj privredi.

Tags
Back to top button