Ako SAD uvedu nove carine, Nemačka bi godišnje gubila 18,7 milijardi € – Bankar.rs
ANALIZESVE VESTI

Ako SAD uvedu nove carine, Nemačka bi godišnje gubila 18,7 milijardi €

Izvoz nemačkih automobila u SAD bi, dugoročno gledano, mogao da padne za gotovo 50 odsto ako bi SAD uvele trajne uvozne carine od 25 odsto, prognozira nemački ekonomski institut “Ifo”.

“Te tarife bi smanjile ukupan izvoz automobila iz Nemačke za 7,7 odsto, što je ekvivalentno iznosu od 18,4 milijarde evra”, kaže Gabrijel Felbermajr, direktor Centra za medjunarodnu ekonomiju pri Ifo institutu.

Izvoz iz drugih sektora i u druge zemlje bi u izvesnoj meri mogao da ublaži ukupne ekonomske gubitke, tako da bi ukupan izvoz Nemačke pao za samo 11,6 milijardi evra, navodi se u saopštenju koje je Ifo dostavio Tanjugu.

Dodata vrednost automobilske industrije u Nemačkoj bi se smanjila za sedam milijardi evra, što bi predstavljalo pad od oko pet posto.

S druge strane, dodata vrednost u američkoj automobilskoj industriji povećala bi se za oko 25 milijardi evra.

Izvoz automobila iz drugih zemalja takodje bi bio značajno pogodjen carinskim stopama SAD, i tu, kako ocenjuje Ifo, posebno treba spomenuti Meksiko, Japan, Kanadu, Južnu Koreju i Kinu.

Meksiko i Kanada bi mogli da budu izuzeti, ako bi njihov novi sporazum sa SAD na vreme stupio na snagu.

“EU može, medjutim, da razvije pametnu kontrastrategiju koja bi efekte američkih tarifa po ekonomske rezultate obe strane svela na nulu”, smatra Felbermajr.

To bi, kako kaže, podrazumevalo uvođenje tarifa na američke proizvode čiji bi proizvodjači morali da reaguju smanjenjem cena.

“To bi zauzvrat naštetilo trećim zemljama čiji bi BDP mogao da padne za oko pet milijardi evra”, dodaje on.

Američko ministarstvo trgovine predstaviće najkasnije do nedelje izveštaj koji se bavi pitanjem da li visok nivo uvoza automobila predstavlja pretnju po nacionalnu bezbednost SAD.

Tags
Back to top button