Već pet meseci nema kupca za kruševačke apoteke? – Bankar.rs
KOMPANIJESLIDERSVE VESTI

Već pet meseci nema kupca za kruševačke apoteke?

Ni pet meseci nakon raspisanog konkursa za izbor partnera za privatno javno partnerstvo za Zdravstvenu ustanovu „Apoteka” Kruševac, i dalje nema informacija o sudbini ove ustanove, piše kruševački list Grad.

Zdravstvena ustanov „Apoteka” Kruševac, nakon što su se promenili uslovi na tržištu, već nekoliko godina posluje sa gubitkom. Iako je broj zaposlenih prepolovljen i troškovi poslovanja smanjeni Ustanova ne može iz redovnih prihoda da namiri nagomilane dugove.

Apoteka Kruševac je, prema podacima iz Izveštaja o poslovanju koji je nedavno usvojila Skupština Grada, na kraju prošle godine imala dug od oko 271 milion dinara, oko 246 miliona dinara dospelih i još oko 25 milion dinara obaveza koje u tom trenutku nisu dospele na naplatu. U izveštaju je konstatovano da je trend pada prihoda nastavljen u prošloj godini, da „Apoteka” tri godine posluje sa gubitkom te da je nabavka lekova zbog dugovanja otežana.

Rok za izbor partnera u projektu javno privatnog partnerstva je više puta produžavan. U međuvremeni je na snagu stupio novi Zakon o zdravstvenoj zaštiti koji predviđa da lokalne samouprave treba da namire dugovanja zdravstvenih ustanova čiji su osnivači.

„Apoteka Kruševac” je u postupku javnog poziva za izbor privatnog partnera. Do sada je bilo nekoliko odlaganja zbog pitanja koja su postavljali potencijalni privatni partneri, na koje je Komisija bila u obavezi da odgovori. Još uvek ne možemo da damo bilo kakav konkretan odgovor vezano za detalje javnog poziva, kao ni za zainteresovanost potencijalnih privatnih partnera – navedeno je u odgovorima koje je list GRAD dobio iz Gradske uprave.

Nadležni iz lokalne samouprave, međutim, nisu želeli da govore o tome koji je rok da se potencijalni partner javi, kakve bi bile njegove, a kakve obaveze lokalne samouprave te kakav je plan ukoliko ne bude interesenata.

Iz ustanove „Apoteka Kruševac” je u prethodne nepune dve godine kroz više socijalnih programa otišlo više od sto radnika. Problemi u poslovanju te, nekada veoma uspešne zdravstvene ustanove, počeli su pre nekoliko godina kada je došlo do promena u uslovima poslovanja.

Tada su, između ostalog, privatne apoteke dobile mogućnost da izdaju lekove na recept i preuzele deo posla državnim apotekama. Osim toga državne apoteke, za razliku od privatnih, lekove moraju da nabavljaju po proceduri Zakona o javnim nabavkama što ih čini nekonkurentnima na tržištu, piše list.

Tags
Back to top button