Zbog usporenog rasta ekonomije porez raste dva odsto – Bankar.rs
SVE VESTI

Zbog usporenog rasta ekonomije porez raste dva odsto

Japanska ekonomija je u poslednjem kvartalu 2018. godine zabeležila izvestan zamajac, ali je u odnosu na rast ostvaren u prethodnoj godini ipak usporila.

Podizanje poreza na potrošnju sa 8,0 na 10 procenata planirano je za oktobar ove godine, nakon što je prethodno japanski premijer Šinzo Abe dva puta odložio tu meru.

U tromesečju oktobar-decembar prošle godine, japanski bruto domaći proizvod (BDP) je porastao za 1,4 odsto na godišnjem nivou u odnosu na revidirani pokazatelj o privrednom padu od 2,6 procenata u prethodnom kvartalu, pokazuju danas objavljeni podaci vlade, prenosi agencija AP.

Prema tim pokazateljima, u trećoj najjačoj ekonomiji sveta je u posmatranom tromesečju registrovan oporavak potrošačke tražnje, investicija i državne potrošnje.

Ipak, privredna ekspanzija od 0,7 odsto za celu 2018. godinu znatno je sporija od godišnjeg rasta od 1,9 procenata zabeleženog godinu dana ranije.

Analitičari ocenjuju da bi tražnja potrošača, koja je krajem prošle godine doprinela rastu, mogla da ostane relativno jaka, jer kupci pokušavaju da preduhitre najavljeno povećanje poreza.

Tags
Back to top button