U Srbiji desetine firmi koje sa jednim zaposlenim zarađuju 1.000 evra na sat – Bankar.rs
KOMPANIJESLIDERSVE VESTI

U Srbiji desetine firmi koje sa jednim zaposlenim zarađuju 1.000 evra na sat

U Srbiji postoji na desetine firmi koje sa samo jednim zaposlenim zarađuju više od hiljadu evra po satu i to pokazuju zvanični podaci Agencije za privredne registre.

Jedan zaposleni, čist profit od 2,5 miliona evra za godinu dana, sa iskustvom od desetak godina u proizvodnji. Ovako u najkraćem izgledaju firme u Srbiji koje imaju samo jednog zaposlenog, a nalaze se među top pet preduzeća koje sa najmanjim brojem radnika zarađuju najveći profit u zemlji. Računica pokazuje da one u proseku svakog meseca zarađuju po 208.000 evra, svakog radnog dana po 9.500 evra, svakog sata po 1.183 evra, a svakog minuta po nešto manje od 20 evra, piše Blic.

Na prvom mestu po visini ostvarenog profita, uz uslov da ima jednog zaposlenog, jeste firma iz Beograda “Tiv produkt”, koja se bavi proizvodnjom papira i kartona. Prema podacima iz najnovijeg objavljenog finansijskog izveštaja za 2017. ova kompanija je ostvarila čistu zaradu od 346,2 miliona dinara (2,8 miliona evra). Pored fantastične dobiti, interesantno je i da je ista firma samo godinu dana ranije poslovala negativno i zabeležila neto gubitak od oko 144.000 evra. Negativno je poslovala i 2015. godine. Ima jednog vlasnika, preduzeće “Umpak”, koje se takođe bavi proizvodnjom papira, a u vlasništvu je tri fizička lica.

Na drugom mestu je firma “Promo media”, registrovana 2001. sa osnovnom delatnošću razrade građevinskih projekata. Sa jednim zaposlenim u 2017. godini je ostvarila dobit od 319,2 miliona dinara (2,6 miliona evra), a firma je bila u plusu i godinu dana ranije koju je završila sa profitom od 231 milion dinara. Četrdeset odsto firme je u vlasništvu građevinskog društva “Imperijal gradnja”, 20 odsto je u vlasništvu firme za Kipra “Namesta Investment limited”, a preostalih 40 odsto u rukama firme “Malex oli”, koja je registrovana za uvoz, izvoz i ugostiteljstvo, a čiji je jedini vlasnik Dragi Mićović, ujedno i direktor u “Promo media”. Mićović u javnosti slovi za bivšeg člana Upravnog odbora Fudbalskog kluba Crvena zvezda, navodi Blic.

Na trećem mestu je beogradska firma “Marina Dorćol”, osnovana 2005, koja je u 2017. sa jednim zaposlenim ostvarila dobit od 292 miliona dinara. Firma je u stečaju od aprila 2018. a interesantno je i to da je ova firma u 2016. ostvarila dobit od čak 1,5 milijardi dinara (12 miliona evra). Najveći pojedinični vlasnik ove kompanije sa udelom od pet odsto je preduzeće registrovano u Holandiji pod nazivom “Kimberly Enterprises”, dok je pet odsto u vlasništvu beogradske firme za konsalting “Capital Investments”, čiji je jedini vlasnik kompanija registrovana na Kipru pod nazivom “Blotton Management”.

Ekonomista Aleksandar Stevanović objašnjava da za slučajeve gde firme imaju jednog radnika, a ostvaruju visoke profite, najčešće postoje dva objašnjenja.

“Jedna mogućnost je da firme iznajmljuju potrebne radnike i za to plaćaju lizing kompanijama. Druga opcija je da je reč o firmama koje nemaju potrebu za većim brojem zaposlenih jer imaju povezana lica, odnosno preduzeća koja zapošljavaju potrebne kadrove”, ocenio je Stevanović za “Blic”.

Tags
Back to top button