“Turski tok” opet koče Bugari – Bankar.rs
KOMPANIJESVE VESTI

“Turski tok” opet koče Bugari

“Turski tok” se opet našao pred novim izazovom. Bugarska kompanija “Bulgartransgas” privremeno je suspendovala tender za izgradnju gasovoda od kompresorske stanice Nova Provadija do granice sa Srbijom. Sve to bi moglo da odloži početak postavljanja cevi ovog magistralnog gasovoda.

Kako je Bugarska bila odgovorna i za zaustavljanje “Južnog toka”, ova informacija je podigla tenzije i u Srbiji. Stručnjaci, međutim, kažu da ova situacija ne bi trebalo da utiče na sudbinu “Turskog toka”, jer prekid tendera nije posledica političkih barijera, već prvenstveno “nejasnoća” u vezi sa učesnicima u poslovima izgradnje gasovoda. “Južni tok” je zaustavljen zbog političkih pritisaka Evrope i Amerike na Bugarsku, a sada se “koplja lome” oko učešća u poslu oko izgradnje, pišu Novosti.

Ovaj tender za izgradnju gasovoda je, kako prenose bugarski mediji, stao zbog žalbe jedne domaće firme. Bugarskoj antimonopolskoj komisiji tužbu je podnela državna firma “Atomenergoremont”, koja se bavi remontom opreme u tamošnjim elektranama. Ova kompanija osporava objašnjenja “Bulgartransgasa”, koja se prvenstveno odnose na načine finansiranja ovog projekta.

Tender će, kako prenosi SeeNews, biti nastavljen ako Komisija za konkurenciju odbije “Atomenergoremontov” zahtev za obustavu tendera ili donese rešenje u korist “Bulgartransgasa”. Nakon toga, rok će morati da se produži za onoliki vremenski period koliko je trajala obustava tendera, navode Novosti.

Tags
Back to top button