Projekat “100 najvećih” počinje u Srbiji – Bankar.rs
KOMPANIJESLIDERSVE VESTI

Projekat “100 najvećih” počinje u Srbiji

Kriterijume najuspešnijih kompanija, one koje propisuje projekat “100 najvećih” u Srbiji ispunjava 1.168 preduzeća. Oni zapošljavaju 340.000 ljudi i ostvaruju 40 odsto ukupnog prihoda srpske privrede – 34 milijarde evra.

Regionalni projekat, čiji je cilj promocija uspešnih primera, ali i ostvarivanje boljih uslova poslovanja, prvi put počinje u našoj zemlji, pišu Novosti-

“100 najvećih” predstavlja najbolje poslovne primere na regionalnim tržištama više od deset godina. Narednih meseci u Srbiji će organizovati konferencije, predstavljati rezultate istraživanja i izdati godišnjak.

“Među deset najuspešnijih kompanija u Srbiji, šest je sa državnim vlansištvom, a četiri su privatne”, kaže Marko Radojičić, partner analitičar iz firme “Kjub tim”.

Dodaje da u ukupnom broju od 1.168 kompanija, čak 34 odsto su proizvodne. Sledi trgovina, pa uslužna delatnost.

Oko tri odsto se bavi nekom vrstom programiranja. Među najuspešnijim je i šest ortačkih društava i osam zadruga. Jedna zadruga, po broju zaposlenih, spada u velika preduzeća. Nešto nepovoljniji je podatak o broju ugašenih preduzeća. Njih je u 2018. godini bilo 40 odsto više nego u 2016. godini.

Tokom poslednje tri godine sa radom je prestalo oko 10.000 kompanija. Najuspešnije kompanije u Srbiji čine i startapi – oko 4,5 odsto. U čitavom regionu projekat “100 najvećih” okuplja kompanije čiji su ukupni godišnji prihodi oko 100 milijardi evra. One u Sloveniji prihoduju 29, u Hrvatskoj 24, Bosni i Hercegovini 11, a u Crnoj Gori četiri milijarde evra,navode Novosti.

Tags
Back to top button