ASNS: U slučaju karantina i sličnih mera ne smanjivati plate – Bankar.rs
SLIDERSVE VESTI

ASNS: U slučaju karantina i sličnih mera ne smanjivati plate

Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS) uputila je Vladi Srbije inicijativu za utvrđivanje prava na naknadu zarade u visini od 100 odsto zaposlenima koji su privremeno sprečeni da rade, jer su obuhvaćeni merama za sprečavanje širenja i suzbijanje korona virusa.

ASNS predlaže Vladi Srbije da donese Uredbu ili drugi odgovarajući akt kojim bi utvrdila pravo zaposlenih na naknadu zarade u visini od 100 odsto zarade koju su ostvarili u predhodnih 12 meseci za vreme odsustvovanja sa rada, a pre svega za vreme obaveznog karantina i lečenja.

Taj sindikat se u dopisu vladi poziva se na član 117. Zakona o radu u kome se navodi da zaposleni ima pravo na odgovarajuću naknadu zarade za vreme prekida rada do kojeg je došlo naredbom nadležnog državnog organa ili nadležnog organa poslodavca, a zbog neobezbeđivanja bezbednosti i zaštite života i zdravlja zaposlenih.

Važno je, ističe ASNS, da se zdravstvenim radnicima obezbede elementarni uslovi zaštite počev od odgovarajućih maski, zaštitnih odela, dezinfikacionih sredstava i neophodne opreme i lekova kako bi bili u stanju da na bezbeden i efikasan način obavljaju svoj posao i omoguće građanima adekvatnu zdravstvenu zaštitu i lečenje.

Tags
Back to top button