Etihad u problemu, menja planove za nabavku novih aviona – Bankar.rs
KOMPANIJESVE VESTI

Etihad u problemu, menja planove za nabavku novih aviona

Etihad Ervejs saopštio je da je restrukturirao planirane nabavke aviona od kompanija Erbas i Boing zbog finansijskih previranja.

Državna aviokompanija čije sedište je u Abu Dabiju saopštila je danas da će isporuku pet aviona Erbas A350-1000, 26 Erbas A321neo aviona i šest Bong 777-9 letelica preuzeti tokom narednih godina.

Preostale narudžbe za letelice će biti podložne “reprogramiranju, restrukturiranju ili smanjenju”, navodi se u saopštenju.

Podsetimo, Insajder je u decembru pisao da je Er Srbija, prema ugovoru, do kraja 2018. trebalo da dobije četiri aviona najnovije generacije A320neo, i još šest takvih do kraja 2020. Međutim, budući da je Etihad odlučio da otkaže kupovinu aviona erbas A320neo, depozit koji je Jat ervejz 1998. uplatio Erbasu vraćen je Er Srbiji, podseća Nova ekonomija.

Etihad koji su pokrenuli vladari Abu Dabija 2003. godine saopštio je da je imao gubitak od 1,52 milijardi dolara u poslednjoj fiskalnoj godini. Njegova strategija agresivne kupovine udela u aviokompanijama od Evrope do Australije da bi se nadmetala sa kompanijom Emirejts (Emirates) i rivalskim Katar ervejsom (Qatar Airways) je izložilo kompaniju velikim gubicima.

Etihad je izdao ovo saopštenju u istom danu u kojem je i evropski proizvođač aviona Erbas najavio da će prestati sa proizvodnjom svog dvospratnog džambodžeta A380.

Tags
Back to top button