Staklara u Paraćinu traži stečaj kao spas – Bankar.rs
KOMPANIJESVE VESTI

Staklara u Paraćinu traži stečaj kao spas

Srpska fabrika stakla (SFS) Paraćin zatražila je od Privrednog suda u Kragujevcu ponovno uvođenje stečaja, kako bi se spasila od prinudne naplate dugova i blokade računa.

Ovog puta, stečaj predlaže sama fabrika, sa unapred pripremljenim planom reorganizacije, jer dugovanja premašuju 600 miliona dinara, a prinudni naplatioci, gotovo da su pred vratima.

U SFS navode da “postoji trajna nesposobnost plaćanja” i da to traje gotovo godinu dana, te fabrika sama za sebe predlaže stečaj, dva i po meseca, pošto je obustavljen prethodni takav postupak stečaj, koji je bio uveden na zahtev firme “Veksilum Balkan” iz Čačka, a koja je potom od tog zahteva odustala.

To su saopštili otpušteni radnici, kojih ima 230 i koji, inače, protestuju svakog petka u centru Paraćina i traže da se vrate na posao.

Postupajući stečajni sudija u ovom slučaju, Branislav Jovović iz Privrednog suda u Kragujevcu je 8. februara, doneo rešenje kojim je odredio “mere obezbeđenja radi sprečavanja imovinskog položaja dužnika a koje će važiti do okončanja postupka, najduže šest meseci”.

Rešenje je postavljeno na oglasnoj ploči suda, a Jovović je “Zaključkom” naložio SFS da u roku osam dana uredi unapred pripremljeni plan reorganizacije i dostavi procenu vrednosti imovine, izjave većinskih poverilaca da su saglasni sa planom reorganizacije i vanredni finansijski izveštaj”.

Bivši stečajni upravnik Saša Jovanović, za koga radnici tvrde da mu je to stalno zanimanje i profesija, imenovan je za privremenog upravnika.

Tags
Back to top button