Neto priliv stranih direktnih investicija 3,2 milijarde evra – Bankar.rs
MAKROEKONOMIJASVE VESTI

Neto priliv stranih direktnih investicija 3,2 milijarde evra

Neto priliv stranih direktnih investicija (SDI) u Srbiju dostigao je 2018. godine 3,2 milijarde evra, čime je premašio očekivanja Narodne banke Srbije.

Visok neto priliv SDI je četvrtu godinu zaredom bio više nego dovoljan da pokrije deficit tekućeg računa, što je doprinelo povećanju deviznih rezervi kao i jačanju otpornosti domaće privrede ne eksterne šokove, saopšteno je na konferenciji za novinare u NBS, na kojoj je predstavljen februarski izveštaj o inflaciji.

Tekući deficit platnog bilansa u 2018. iznosio je 2,2 milijarde evra, čime je njegovo učešće u bruto domaćem proizvodu (5,2 odsto) zadržano na nivou iz 2017. godine.

Povoljnija kretanja u odnosu na 2017. zabeležena su i u razmeni usluga i na računu sekundarnog dohotka, gde su povećani suficiti, a smanjen je deficit na računu primarnog dohotka.

Time je u velikoj meri kompenzovan viši spoljnotrgovinski deficit, koji je bio rezultat većeg uvoza po osnovu rasta proizvodnje i investicija, kao i viših cena nafte na svetskom tržištu, dok je izvoz prerađivačke industrije nastavio da beleži relativno visoku stopu rasta, uz pozitivan doprinos gotovo svih njenih oblasti.

Tags
Back to top button