Milijarder spreman da ulaže u zemlju na ivici propasti, ali ima uslov – Bankar.rs
SLIDERSVE VESTI

Milijarder spreman da ulaže u zemlju na ivici propasti, ali ima uslov

Egipatski milijarder Naguib Saviris izjavio je da će uložiti u Venecuelu “bilo kada” nakon što predsednik Nikolas Maduro napusti tu funkciju.

“On izgladnjuje sopstveni narod, izgladnjuje čitavu zemlju, uništio je zemlju. On treba da ode”, rekao je Saviris za televiziju “Bloomberg” u Abu Dabiju.

Venecuelanski lider se godinama održao na vlasti, uprkos protestima, propaloj ekonomiji i međunarodnim sankcijama kroz čvrstu kontrolu nad vojskom i razbijanjem opozicije.

Egipatski milijarder, sa neto vrednošću od 5 milijardi dolara, investirao je na tržištima u razvoju i nekim razvijenim zemljama tokom svoje karijere, uključujući osnivanje operatera mobilne telefonije u Severnoj Koreji.

On je u utorak izjavio da vidi prilike u Africi i drugim zemljama Latinske Amerike, uključujući Brazil i Argentinu. Ali čak i za nekoga sa dokazanim apetitom za rizične investicije, Saviris je rekao da je zbog Bregzita odlučio da ne investira u Veliku Britaniju, ali ni u EU.

“Bregzit je katastrofa. Evropa je veliki nered”, rekao je on.

Jedan izuzetak je Italija, za koju je Saviris rekao da bi tu mogao da uloži 300 miliona dolara dok vlada razmišlja o prodaji imovine u vlasništvu države.

“Vlada Italije sedi na jednoj od najunosnijih nekretnina na svetu”, rekao je on.

Inače, Maduro je juče pokrenuo “najvažnije vojne vežbe u istoriji” Veneceuele, u okviru priprema odbrane zemlje nakon što su SAD i njihovi saveznici podržali samoproglašenog predsednika Huana Guaida.

Vežbe će trajati do 15. februara i veruje se da će one biti najveći vojni manevri u ovoj zemlji u proteklih 200 godina, koliko država Venecuela zvanično postoji.

Venecuela se poslednjih godina nalazi u izozuetno teškoj situaciji zbog hiperinflacije, gladi i siromaštva.

Tags
Back to top button