Ljajić: Voleli bismo i da srpske kompanije kupe Agrokor – Bankar.rs
KOMPANIJESVE VESTI

Ljajić: Voleli bismo i da srpske kompanije kupe Agrokor

Voleli bismo da naše kompanije budu deo većeg konzorcijuma koji će kupovati Agrokor ili deo Agrokora, rekao je danas ministar trgovine Rasim Ljajić.

„Ja govorim o idelanom scenariju, ali ne isključujem mogućnost da dođe do regionalnog konzorcijuma u kojem će biti i kompanije iz Srbije”, rekao je ministar na poslovnom sastanku menadžmenta Merkatora S sa predstavnicima najvećih dobavljača ovog lanca.

Ministar trgovine Rasim Ljajić osvrnuo se na isti sastanak pre dve godine kada je Vlada Srbije umirila dobavljače Merkatora S zbog krize Agrokora i osigurala da nastave sa dopremanjem robe ovom trgovinskom lancu koji im je u tom trenutku, prema pisanju medija, dugovao 40 miliona evra.

“Merkator ovde, a verovatno i druge kompanije u koncernu, su preživele krizu zavhvaljujući razumevanju i fleksibilnosti najvećih dobavljača”, rekao je Ljajić.

On je rekao i da je Vlada Srbije tražila od privremene uprave Merkatora da se teret krize u Agrokoru ravnomernije rasporedi između banaka i dobavljača.

Podsećanja radi, Ruska Sberbanka, najveći akcionar Agrokora sa 39,2 odsto vlasničkog udela, objavila je u decembru 2018. da je počela da prima ponude za prodaju udela u tom hrvatskom koncernu.

Ministra poljoprivrede Branislav Nedimović rekao je da je pre dve godine Dijamant delilo 30 dana od kolapsa da nije bilo srpskih kompanija dobavljača Dijamanta, koje su pomogle da se to ne desi.

Vlasnik MK grupe Miodrag Kostić, jedan od najvećih dobavljača i kreditora Merkatora, rekao je da pre dve godine Merkator nije imao kredit u AIK banci.

„AIK banka je dala kreditnu liniju od 175 miliona evra. Dok su se drugi povlačili mi smo duboko ušli”, rekao je Kostić i napomenuo da je Merkator uvek vraćao kredite, i ta suma je danas mnogo manja.

Tags
Back to top button