Salvini traži zlato nazad: To je vlasništvo italijanskog naroda – Bankar.rs
INOSTRANE BANKESVE VESTI

Salvini traži zlato nazad: To je vlasništvo italijanskog naroda

Zamenik premijera Italije Mateo Salvini želi da oduzme italijanske zlatne rezerve iz Centralne banke u Briselu.

Ranije ove nedelje potpredsednik italijanske vlade i ministar unutrašnjih poslova pozvao je na odbacivanje vođstva italijanske centralne banke jer nisu uspeli da spreče bankarsku krizu u zemlji.

Salvini, koji je takođe na čelu desničarske stranke Lega, pozvao je na preuzimanje kontrole nad italijanskim zlatnim rezervama daleko od centralne banke zemlje.

“Zlato je vlasništvo italijanskog naroda, a ne bilo koga drugog”, naglasio je Salvini.

Komentari su usledili nakon što je on insistirao da se uprava Italijanske banke “potpuno očisti” jer nisu uspeli da spreče bankarsku krizu u zemlji. Salvini je dodao da bi “prevaranti” koji nisu bili podvrgnuti nadzoru “trebali na duže da završe u zatvoru”.

Ta izjava usledila je nakon izveštaja u italijanskoj La Stampi, u kome se tvrdi da je koaliciona vlada, koju je formirala Salvinijeva stranka Lega i pokret Pet zvezdica (5SM), tražila da proda rezerve Banke Italije za finansiranje dodatne državne potrošnje i izbegavanje planiranog povećanja PDV-a do 2020. godine.

Salvini je rekao da još nije detaljno proučio opciju, ali je dodao da “to može biti zanimljiva ideja”.

Klaudio Borgi, bliski ekonomski savetnik Salvinija, pozvao je na usvajanje zakona za koji je rekao da bi italijanska država, a ne Banka Italije, trebalo da bude priznata kao krajnji vlasnik zlatnih rezervi zemlje.

“Niko ne želi to da proda, u stvari, upravo suprotno, mi želimo da druge držimo podalje od njega”, napisao je Borgi na Tviteru.

Tags
Back to top button