Nemački Tenis odustaje od investiranja u Srbiju? – Bankar.rs
KOMPANIJESVE VESTI

Nemački Tenis odustaje od investiranja u Srbiju?

Konačna odluka o tome da li će nemačka kompanija Tenis doći u Srbiju ili ne trebalo bi da bude doneta u martu, a prema informacijama iz izvora bliskim top menadžmentu kompanije, vodeći proizvodjač svinjskog mesa u Evropi trenutno je bliži odluci da odustane od najavljenog investiranja, nego da gradi farme u Srbiji, piše danas Vojvodjanski istraživačko-analitički centar (VOICE).

U novembru 2018. Tenis je od Vlade Srbije, s kojom je u aprilu 2015. godine potpisao Memorandum o razumevanju, zatražio odlaganje najavljene investicije, s tim da bi najkasnije do kraja marta trebalo da se izjasni o dolasku u Srbiju.

Po informacijama VOICE-a, nemačka kompanija nije još uvek uzela u zakup nijedan hektar državnog poljoprivrednog zemljišta iako joj je bilo namenjeno oko 5.000 hektara u dve lokalne samouprave – Zrenjaninu i Kikindi, a njive je trebalo da dobije i u Sečnju.

Tenisu je po osnovu planiranih investicija bio odobren zakup 2.420 hektara u opštini Zrenjanin, 2.544 hektara kod Kikinde, a toliko je trebalo da mu obezbedi i lokalna samouprava u Sečnju. Medjutim, do sada nemački mesni gigant nije uplatio ni dinara za ove hektare u opštinske, odnosno pokrajinski i republički budžet, navodi VOICE.

Osnovni razlog za sve izvesnije odustajanje Tenisa od investiranja u Srbiji je sporost i neozbiljnost koju je domaća administracija pokazala u pripremanju terena za izgradnju farmi. Na to se nadovezala i nepovoljna situacija zbog bolesti afričke svinjske kuge zbog koje je nemačka kompanija veoma oprezna, piše VOICE.

Podseća se da je početak zakupa poljoprivrednog zemljišta u zrenjaninskom ataru bio predvidjen za jesen 2017. godine, a u Kikindi 2018.

“Sa investicionim planovima Tenis je konkurisao u martu 2017. godine. Umesto mesec dana i duže od godinu je čekao da se parcele predvidjene za zakup dovedu u red, da se sa njih skinu zabeležbe stare i po tri decenije, da se vidi koje njive su medju njima predvidjene za restitucuju… Liste sa parcelama su menjane, sa nekih tereti nisu ni skinuti jer se dešavalo da baš tu zemlju obradjuje neko sa uticajem na lokalne vlasti. Sve to udaljavalo je kompaniju Tenis od namere da investira u Srbiju”, ispričao je izvor VOICE-a.

Tags
Back to top button