Alfabet – kompanija sa najvećim gotovinskim rezervama na svetu – Bankar.rs
KOMPANIJESVE VESTI

Alfabet – kompanija sa najvećim gotovinskim rezervama na svetu

Alfabet, krovna kompanija Gugla, smenio je Epl na čelu liste kompanija s najvećim gotovinskim rezervama na svetu.

Kako pokazuju nedavno objavljeni finansijski izveštaji, Epl je prepustio krunu koju je držao celu deceniju nakon što su mu se gotovinske rezerve “istopile” na 102 milijarde dolara. Podsetimo, krajem 2017. Eplove gotovinske rezerve od 163 milijarde dolara bile su na vrhuncu. S druge strane, Alfabetove rezerve kretale su se u suprotnom smeru.

U tom periodu su porasle za 20 milijardi dolara dosegnuvši 117 milijardi dolara. Zanimljivo je da je porast iznosa gotovine na računu ostvaren uprkos skoku kapitalnih ulaganja. Samo prošle godine Gugl je povećao ulaganja na 25 milijardi dolara, gotovo dvostruko više u odnosu na 2017. kada je uložio 13 milijardi dolara.

Glavnina ulaganja otišla je u nekretnine, s obzirom da je Gugl povećao kancelarijski prostor u Njujorku i krenuo u dodatnu izgradnju centara za podatke.

Ulaganja u infrastrukturu koju Gugl razvija u području veštačke inteligencije zahteva “tonu računarske snage”, izjavio je za “Financial Times” Jozes Skvali, analitičar firme “SunTrust Robinson Humphrey”.

Međutim, dodaje da investitore s Vol strita to nije previše uzbudilo jer su viša ulaganja direktno pretočena u više prihode. Osim toga, Alfabet, odnosno Gugl nije poput ostalih tehnoloških kompanija, koje su nakon usvajanja poreske reforme u SAD dobar deo gotovine koje su držale u inostranstvu prelile u džepove deoničara.

Tags
Back to top button