Još je rano da OTP preuzme Societe Generale u regionu? – Bankar.rs
DOMAĆE BANKESVE VESTI

Još je rano da OTP preuzme Societe Generale u regionu?

OTP banka još nije tražila dozvolu od Narodne banke Srbije za preuzimanje Sosijete ženeral u našoj zemlji. Iako u NBS ne očekuju da dobiju ovakvu vrstu zahteva od OTP banke, smatrajući pitanje ove akvizicije preuranjenim, to ne znači da je mađarska bankarska grupacija odustala od već obelodanjenog preuzimanja banke u francuskom vlasništvu.

Naprotiv, kako je potvrđeno “Novostima”, nema promene planova koji se odnose na OTP i Sosijete.

“NBS nije odobrila OTP banci Srbija preuzimanje Sosijete ženeral banke, odnosno nijedno fizičko i pravno lice nije tražilo, a samim tim nije ni dobilo prethodnu saglasnost NBS za sticanje vlasništva u ovoj banci”, rečeno je “Novostima” u NBS.

Kao što je ranije isticano, pitanja vezana za pomenutu akviziciju smatraju preuranjenim.

OTP banka je 1. decembra 2017. postala stoprocentni vlasnik Vojvođanske banke Novi Sad, jedne od većih banaka u Srbiji, nakon čega planira i postupak pripajanja te banke, za koji joj je potrebna prethodna saglasnost NBS. Na osnovu navedenog, ne očekuje se da OTP uđe u novu akviziciju, tj. NBS ne očekuje podnošenje zahteva OTP-a za preuzimanje Sosijete ženeral banke.

Sosijete ženeral grupa je, krajem decembra prošle godine, objavila da je potpisala “ugovor o planiranju prodaje Sosijete ženeral banke u Srbiji OTP grupi” i da su procesom prodaje obuhvaćeni i “Sože lizing” i “Sože osiguranje” u Srbiji.

Iz Centralne banke Crne Gore nedavno je potrvrđeno da CBCG nije upućen zvaničan zahtev za spajanje Crnogorske komercijalne banke AD Podgorica – member of OTP Group i Societe Generale banke Montenegro AD. Guverner Radoje Žugić je kazao da u vezi sa efektima na bankarski sistem u slučaju da dođe do spajanja ove dve banke, treba imati u vidu da se potpuna ocena o poželjnosti koncentracije vrši u formalnom postupku koji je utvrđen zakonom. Tokom ovog postupka pribavljaju se sve relevantne i aktuelne informacije i podaci od značaja za ocenu po ovom pitanju, na osnovu kojih CBCG donosi odgovarajuću odluku.

“Dakle, ukoliko dobijemo takav zahtev razmotrićemo sve relevantne činjenice, kao i efekte takve transakcije i doneti odluku koja neće, ni u kom slučaju, ugroziti ili oslabiti stabilnost finansijskog sistema Crne Gore”, kazao je Žugić u oktobru prošle godine.

Pre nekoliko dana, mediji su preneli da OTP grupa, u okviru koje posluje Crnogorska komercijalna banka, traži adekvatan model za preuzimanje Societe Generale banke u Crnoj Gori i Makedoniji. Priču je dodatno aktuelizovalo nedavno preuzimanje filijale Societe grupe u Moldaviji od strane OTP-a, ali za razliku od Makedonije u Crnoj Gori se vrlo lako može desiti da Centralna banka ne odobri ovu kupovinu. Kako sada stvari stoje, neće se dugo čekati na ponudu OTP-a i za kupovinu banaka Societe grupe ove dve zemlje.

Međutim, za razliku od Makedonije u Crnoj Gori bi se moglo desiti da Centralna banka Crne Gore ne odobri ovu kupovinu. Razlog je očigledan. Spajanjam CKB i Societe Generale Montenegro, jedna banka bi imala potpunu dominaciju i monopol na crnogorskom bankarskom tržištu.

Tags
Back to top button