OTP traži model za preuzimanje Societe Generale u Crnoj Gori? – Bankar.rs
INOSTRANE BANKESVE VESTI

OTP traži model za preuzimanje Societe Generale u Crnoj Gori?

Mađarska OTP grupa, u okviru koje posluje Crnogorska komercijalna banka, traži adekvatan model za preuzimanje Societe Generale banke u Crnoj Gori i Makedoniji.
Priču je dodatno aktuelizovalo nedavno preuzimanje filijale Societe grupe u Moldaviji od strane OTP-a, ali za razliku od Makedonije u Crnoj Gori se vrlo lako može desiti da Centralna banka ne odobri ovu kupovinu.

U okviru francuske grupe u Istočnoj Evropi, ostale su još samo banke u Crnoj Gori i Makedoniji, dok su već prodate banke u Hrvatskoj, Albaniji i Bugarskoj, saznaje portal Standard iz više izvora.

Kako sada stvari stoje, neće se dugo čekati na ponudu OTP-a i za kupovinu banaka Societe grupe u Crnoj Gori i Makedoniji, piše Bankar.me.

Međutim, za razliku od Makedonije u Crnoj Gori bi se mogao desiti da Centralna banka Crne Gore ne odobri ovu kupovinu. Razlog je očigledan. Spajanjam CKB i Societe Generale Montenegro, jedna banka bi imala potpunu dominaciju i monopol na crnogorskom bankarskom tržištu.

Centralna banka nije još zauzela jasan stav jer još nije stigla ni zvanična ponuda OTP-a, ali su naglasili da će sprovesti analize koje će dati jasne odgovore na to pitanje.

“Naše analize treba da odgovore na pitanje da li bi ta koncentracija na tržištu bila poželjna ili ne”, rekao je ranije guverner Centralne banke Radoje Žugić.
Ukoliko se Societe Generale Montenegro banka povuče sa crnogorskog tržišta, vlasnici štednje, koja iznosi oko 350 miliona evra, nemaju razloga za brigu, saopšteno je iz Fonda za zaštitu depozita.

Societe Generale Montenegro banka ušla je na crnogorsko tržište 2005. godine, kupujući tadašnju Podgoričku banku.

Tags
Back to top button