Evropska komisija otvorila antimonopolsku istragu protiv Epl Pej-a – Bankar.rs
ANALIZEBANKARSKI PROIZVODIINOVACIJEMobilna placanjaSVE VESTI

Evropska komisija otvorila antimonopolsku istragu protiv Epl Pej-a

Evropska komisija otvorila je antimonopolsku istragu u vezi sa Eplovim uslovima i nepokolebljivim odbijanjem da otvori svoju NFC funkcionalnost na iOS uređajima u vlasničkim aplikacijama za bankovno plaćanje.

Službeni postupak usledio je nakon preliminarne istrage koja je izrazila zabrinutost da uslovi koje Epl daje mogu narušiti konkurenciju i smanjiti izbor i inovacije.

Epl Pej jedina je usluga mobilnog plaćanja koja može pristupiti NFC tehnologiji “tap and go” ugrađenoj na iOS mobilne uređaje za plaćanje u trgovinama. Reč je o postupku koji su banke u većini jurisdikcija proklele zbog sprečavanja konkurencije u odnosu na njihove vlastite aplikacije, piše Indikator.ba.

“Rešenja za mobilno plaćanje brzo budu prihvaćena među korisnicima mobilnih uređaja, olakšavajući plaćanja putem interneta i u fizičkim trgovinama. Ovaj rast ubrzava kriza korona virusa, povećanjem plaćanja putem interneta i beskontaktnog plaćanja u trgovinama”, navela je Komesarka Margaret Vestager.

Čini se da Epl postavlja uslove kako se Epl Pej upotrebljava u aplikacijama i web lokacijama trgovaca. Takođe zadržava “tap and go” funkcionalnost Ajfona” za Epl Pej.

“Važno je da Eplove mere potrošačima ne uskraćuju prednosti novih tehnologija plaćanja, uključujući bolji izbor, kvalitet, inovacije i konkurentne cene. Stoga sam odlučila da pažljivo proučim Eplove prakse vezano uz Epl Pej i njihov uticaj na konkurenciju”, kazala je Vestager.

Tags
Back to top button