SAD brine investicija Huaveja u Mađarskoj – Bankar.rs
KOMPANIJESVE VESTI

SAD brine investicija Huaveja u Mađarskoj

Državni sekretar SAD Majk Pompeo planira da tokom posete Mađarskoj i Slovačkoj sledeće nedelje razgovara o rastućoj prisutnosti Kine u ovim zemljama. Posebno će biti reči o kineskoj kompaniji “Huavej”, saopštili su visoki zvaničnici američke administracije.

Tokom posete Mađarskoj i Slovačkoj, Pompeo će razgovarati i o načinima jačanja odnosa sa obe zemalje u oblasti bezbednosti, što uključuje i potpisivanje novih sporazuma u oblasti odbrane, prenosi Rojters.

“U razgovorima u Mađarskoj, sekretar Pompeo će dati posebnu pažnju ulozi Kine u centralnoj Evropi i izraziti našu zabrinutost zbog sve većeg prisustva ‘Huaveja’ u Mađarskoj”, rekao je zvaničnik.

Naveo je da će “državni sekretar pozvati regionalne lidere da obrate pažnju na upozorenja koja stižu iz zemalja iz Azije i Pacifika, koje su se našle u poteškoćama zbog bliske saradnje sa Kinom”.

“Huavej tehnolodžiz” planira da izgradi evropski logistički centar u Mađarskoj i poveća svoje proizvodne kapacitete u Mađarskoj ove godine, podseća agencija.

Tags
Back to top button