EU presudila: Nova pravila za ruski gasovod – Bankar.rs
SVE VESTI

EU presudila: Nova pravila za ruski gasovod

Evropska unija saglasila se da pooštri regulativu za kontroverzni gasovod od Rusije do Nemačke, ali da ne potkopavaju njegov završetak.

Izgradnja 1.225 kilometara Severnog toka 2 ispod Baltičkog mora je već poodmakla i trebalo bi da bude završena do kraja ove godine, piše B92.

Umesto zabrane, EU želi da gasovod uskladi sa svojim energetskim pravilima. Nemačka se pribojava da bi to moglo da dovede do toga da gasovod bude neekonomičan i neodrživ. Na kraju, 27 od 28 ambasadora evropskog bloka se saglasilo sa francusko-nemačkim kompromisom, što znači da Nemačka može da ostane glavni pregovarač u projektu Severni tok 2.

Nemačka i Francuska su ranije danas postigle kompromisni dogovor o izgradnji gasovoda “Severni tok 2”, zahvaljujući čemu nije došlo do blokade tog projekta.

Prethodno su mediji preneli da Pariz namerava da se suprotstavi Berlinu zbog projekta “Severni tok 2” i to prilikom glasanja o izmenama pravila Trećeg energetskog paketa, koje je bilo zakazano za danas.

Prema ovim izmenama, koje je Evropska komisija predložila 2017. godine, na gasovode iz trećih zemalja trebalo bi da se primenjuju pravila unutrašnjeg tržišta, pre svega da se zabrani snabdevanje gasom ako je ta strana istovremeno i operater gasovoda.

Zvanična Moskva je ranije danas objavila da se se nada da će članice EU doneti odluku o gasovodu “Severni tok 2” bez uticaja SAD i da računa na završetak tog projekta, izjavio je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov. On je naveo da je stav SAD po pitanju tog gasovoda u neskladu sa fer konkurencijom, kao i da zvanični Vašingon pokušava da primora evropske zemlje da kupuju skuplji gas.

Tags
Back to top button