Rekordni podaci – Tesla nadmašila očekivanja – Bankar.rs
KOMPANIJESLIDERSVE VESTI

Rekordni podaci – Tesla nadmašila očekivanja

Proizvođač električnih automobila Tesla isporučio je gotovo 140.000 automobila u trećem tromesečju, nadmašivši očekivanja.

Proizvođač električnih automobila brzo se oporavlja od loše prodaje tokom ograničenja povezanih s pandemijom. Za treće tromesečje američka grupa objavila je rekordne podatke o isporuci kupcima 139.300 automobila između juna i kraja septembra. To je bilo 44 posto više nego pre godinu dana.

Tesla je premašio očekivanja analitičara, koji su konsenzusom računali sa 137.000 vozila, prenosi Indikator.

Prethodni tromesečni rekord iznosio je 112.000 u poslednjem tromesečju 2019. godine, na što pandemija još nije uticala.

U prvih devet meseci Tesla je isporučila 318.000 vozila, iako je fabrika u Fremontu u Kaliforniji morala da se zatvori zbog pandemije.

Tesla je u januaru postavila cilj da ove godine proda više od pola miliona vozila. To bi bio porast za više od trećine u odnosu na prethodnu godinu.

Ali, to takođe znači da se u poslednja tri meseca u godini mora predati više od 200.000 automobila.

Grupa je u izveštajnom razdoblju zproizvela 145.036 električnih automobila. Dobrih 128.000 otpada na kompaktnije Model 3 i Model Y, a novih 17.000 na veći Model S i Model X.

Šef grupe Elon Musk rekao je u septembru da želi poveća proizvodnju na 20 miliona automobila godišnje u roku od deset godina. To bi bilo otprilike dvostruko više od Folksvagena , najveće svetske automobilske kompanije po prodaji.

Podaci o finansijskom položaju uslediće tek kasnije uz godišnji izveštaj. Tesla je ostvario dobit četiri tromesečja zaredom, prvi put otkako je kompanija osnovana 2003. godine.

U narednoj godini, prva fabrika Tesle u Evropi trebalo bi da započne proizvodnju u okolini Berlina. Ovde će se u budućnosti proizvoditi više od pola miliona automobila godišnje.

Tags
Back to top button