U Beogradu se 82 odsto stanova proda za keš? – Bankar.rs
ANALIZESLIDERSVE VESTI

U Beogradu se 82 odsto stanova proda za keš?

U svakom trenutku u Beogradu postoji potražnja za 100.000 kvadratnih metara stambenog prostora više nego što se nudi, a sve što se izgradi odmah se i proda, tvrde u konsultantskoj kući za nekretnine CBRE.

„Iako poslednjih par godina cene beleže trend rasta, prodaja stanova je u ekspanziji. Većina njih se kupuje pre završetka roka za izgradnju, a čak 82 odsto stambenih jedinica prodaje se za keš“, rekao je generalni direktor CBRE Endru Pirson, prenosi Danas.

Predstavljajući tržište nekretnina u ovom regionu, predstavnici CBRE koji u Beogradu od ove godine ima svoju kancelariju, rekli su da potražnja i dalje prevazilazi ponudu i da su kao i do sada najskuplji stanovi u Beogradu, i to na Vračaru, Voždovcu, Novom Beogradu i Čukarici.

Prosečna cena stanova u prethodnoj godini, kako je rečeno, bila je 1.190 evra po kvadratnom metru u starogradnji i 2.050 evra po kvadratu u novogradnji, što je poskupljenje za sedam odsto u odnosu na 2017. godinu.

Kada je reč o ceni kvadrata u prestonicama u regionu, stanovi su skuplji u Zagrebu, LJubljani i u nekoliko primorskih turističkih centara, dok su cene stanova u Sarajevu, Podgorici i Skoplju niže nego u Beogradu, piše Danas

Iako je tržište u ovom segmentu nekretnina veoma aktivno, u CBRE kažu da će prodajne cene u narednom periodu ostati stabilne. Od gradova u komšiluku Beograd je skuplji i kada se radi o poslovnom prostoru, a jedan od glavnih razloga za to je nedostatak novog prostora.

“Beograd ima 500 metara kvadratnog prostora po stanovniku, a samo četiri odsto nije popunjeno. Trenutna cena zakupa je do 16,5 evra po kvadratu, a pad cene na 15,5 evra može da se očekuje tek 2020. kada se izgradi još”, ističu u CBRE.

Osim kancelarijskog prostora, Beograd, kao i cela Srbija imaju, tvrde u ovoj konsultantskoj kući koja posluje u više od 100 zemalja sveta, prostor za napredovanje i kada se radi o tržištu maloprodaje. U celoj Srbiji ima 730.000 kvadratnih metara tržnih centara, od toga 350.000 u Beogradu. Sa izgradnjom novih tržnih centara tokom ove i naredne godine prosečna cena zakupa bi, kako napominju u CBRE, mogla da sa 27 do 29 evra po kvadratnom metru padne na 22 evra. Trenutno, ističu u ovoj kompaniji, nema slobodnog prostora za izdavanje u tržnim centrima, a cene zakupa su i do 40 odsto veće nego u pojedinim gradovima u regionu, piše Danas.

Analizirajući region, u CBRE ističu da će u 2019. godini od ključne važnosti biti privlačenje novih kupaca u sve zemlje jugoistočne Evrope, sa fokusom na kancelarijski prostor, a Zagreb, Beograd i Sofija, kako napominju, poseduju nekretnine koje bi trebalo da se pokažu kao atraktivne.

CBRE je najveća konsultantska kuća iz oblasti nekretnina na svetu, koja je 2017. imala prihod od 14,2 milijarde dolara.

Tags
Back to top button